in

DA LI ĆE SUD ZABRANITI TRAMPU DA SE KANDIDUJE? Danas odluka obavezujuća za celu zemlju

DA LI ĆE SUD ZABRANITI TRAMPU DA SE KANDIDUJE? Danas odluka obavezujuća za celu zemlju

VRHOVNI sud SAD danas će razmatrati da li bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu treba zabraniti da se kandiduje za predsednika.

Foto: Tanjug/AP

Sudije Vrhovnog suda treba da odluče da li Tramp može da bude obrisan sa glasačkog listića na predsedničkim izborima ove godine u američkoj državi Kolorado, na osnovu odluke suda u toj državi, zbog navodnog organizovanja pobune svojih pristalica na Kapitolu 6. januara 2021. godine, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Devet sudija, od kojih je troje imenovao Tramp, saslušaće danas argumente njegovih advokata u žalbi kojom se od Vrhovnog suda traži da poništi odluku suda u Koloradu da mu se zabrani kandidovanje za predsednika u toj državi.

Postoji pritisak da Vrhovni sud donese odluku pre 5. marta, kada bi birači u 15 država, uključujući Kolorado, trebalo da glasaju na republikanskim predizborima.

Odluka Vrhovnog suda o pitanju podobnosti Trampa da se kandiduje bila bi obavezujuća za celu zemlju. Trampovo ime za sada ostaje na glasačkom listiću u Koloradu, dok se ne donese odluka Vrhovnog suda.

Američka država Mejn je takođe isključila Trampa sa glasačkog listića, što je takođe odluka na čekanju, dok sudije lokalnog suda razmatraju to pitanje. Amandman 14 na Ustav SAD zabranjuje svakom ko je „učestvovao u pobuni“ da bude na saveznoj funkciji.

Ta zabrana nikada nije korišćena za diskvalifikaciju kandidata za predsednika. Tramp je definitivni favorit za kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima u novembru. Federalni apelacioni sud u Vašingtonu odbacio je ranije ove nedelje Trampovo pozivanje na predsednički imunitet, presudivši da bi on mogao biti krivično gonjen po optužbama za zaveru da se ponište predsednički izbori 2020. godine.

Tramp ima rok do ponedeljka da zatraži od Vrhovnog suda da pauzira sprovođenje te odluke.

BONUS VIDEO:

TRAMP NAPUSTIO SUDNICU: Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije