in

“Čvrsto sredstvo odvraćanja i ozbiljno upozorenje!” (VIDEO)

KINESKA narodnooslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, javljaju svetski mediji pozivajući se na izveštaj državne televizije ČTV.

Foto: EPA

Vežbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu i održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od tog kineskog ostrva koje funkcioniše kao de fakto država, a trajaće do subote u ponoć.

Istočna zona borbene komande kineske armije saopštila je na svom zvaničnom nalogu na „Vičetu“ da je vojska izvela uspešno gađanje u okviru vežbe.

– Oko 13 časova 4. avgusta u Tajvanskom moreuzu su izvedena dalekometna i precizna gađanja na ciljana područja u istočnom delu Tajvanskog moreuza i postignuti su očekivani rezultati – navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno u izveštaju ČTV, vojne operacije su pokrenute kao “čvrsto sredstvo odvraćanja od nedavne velike eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatističkih aktivnosti za nezavisnost Tajvana“.

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorij i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, čije su koordinate ranije objavljene.

Pelosijeva je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Kineske vlasti prethodno su saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor na njenu posetu koju su okarakterisale kao “igranje vatrom”. 

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

UPOZORAVAJUĆI MANEVRI: Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije