in

ČEMU OVA DIVLJA AKCIJA? Zaharova o poseti Pelosijeve Tajvanu

POSETA predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi pokazala je da Sjedinjene Američke Države preziru druge zemlje, a Vašington je ovim događajem žrtvovao i ostatke sopstvenog ugleda, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Foto: Profimedia

– Mislim da je svima postalo očigledno: SAD uopšte ne poštuju nijednog svog partnera – bilo da su to najbliži saveznici, strateški, bilo da su partneri, bilo da su zemlje sa kojima se odnosi razvijaju u raznim pravcima. NJima je svejedno. Zarad trenutne koristi, zarad trenutne situacije, zarad tog ozloglašenog pi-ara, unutrašnjeg i spoljašnjeg, spremni su da žrtvuju sve, uključujući i ostatke sopstvenog ugleda. Ako je nešto i ostalo iz kategorije ‘interesa SAD’, posebno u azijskom regionu, juče je bilo uništeno – rekla je Zaharova za Sputnjik.

– Zašto je sada potrebna ova divlja akcija? To zahteva politička situacija – dodala je ona.

Pelosijeva je u utorak uveče doletela u Tajpej, a u sredu ujutru imala je sastanak sa šefom tajvanske administracije Cai Ing-venom. Ovo je njena prva poseta Tajvanu od 1997. godine. Američka administracija, koju je kineski lider upozorio da „igranjem vatrom rizikuje da se opeče“, uverila je Peking u svoju privrženost politici „jedne Kine“, ali se ogradila od posete, rekavši da Pelosijeva sama donosi odluke.

Kina smatra Tajvan svojom provincijom i uvek se protivi svakom kontaktu između predstavnika Tajpeja i aktuelnih zvaničnika, posebno visokih zvaničnika, ili vojske iz zemalja sa kojima Peking ima uspostavljene diplomatske odnose.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije