in

Broj žrtava zemljotresa u Japanu povećan na najmanje 73 (FOTO)

NAJMANjE 73 osobe su poginule u razornom zemljotresu koji je pogodio centralni Japan 1. januara, a ruševine i oštećeni putevi i danas sprečavaju spasilačke službe da sprovode operacije potrage i spasavanja preživelih, javljaju japanski mediji, prenosi Tanjug.

FOTO TANJUG

Prošla su dva dana otkako je zemljotres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale izazvao veliku štetu na infrastrukturi i požare u gradu Vadžima, u prefekturi Išikava, na obali Japanskog mora, ali pune srazmere ove katastrofe su i dalje nepoznate, prenosi agencija Kjodo.

Zbog kiše koja će, kako je najavljeno, u oblastima pogođenim zemljotresom padati do četvrtka, japanska meteorološka agencija upozorila je na potencijalna klizišta, a dodatnu opasnost predstavljaju niske temperature.

Japanska vojska (SDF) je koristila helikoptere za isporuku osnovnih potrepština u odsečena područja, a lokalne vlasti su tražile od centralne vlade da pošalje dodatno vojno osoblje da pomogne u spasilačkim naporima.

Premijer Fumio Kišida potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da je vlada odlučila da poveća broj vojnika u regionu pogođenom zemljotresom, sa sadašnjih 1.000 na 2.000. Kišida se susreo sa novinarima dan nakon što su se avion kompanije “Džepen Erlajnz” (Japan Airlines) i avion obalske straže Japana koji je prevozio humanitarnu pomoć za Vadžimu sudarili na aerodromu Haneda u Tokiju.

To je izazvalo dodatnu zabrinutost da bi ta nesreća mogla da ometa isporuku pomoći. Epicentar razornog zemljotresa bio je na oko 30 kilometara istočno-severoistočno od Vadžime na dubini od 16 kilometara i registrovan je najviši nivo od 7 jedinica na japanskoj skali seizmičkog intenziteta, navode nadležne službe i podsećaju da je ovako snažan zemljotres poslednji put zabeležen 2018. godine na Hokaidu.

U gradu Suzu, sa nešto više od 5.000 domaćinstava, koji se nalazi u blizini epicentra zemljotresa, vlasti nisu uspele da odgovore na 72 poziva u pomoć, rekao je gradonačelnik Masuhiro Izumija i dodao da manji potresi nastavljaju da tresu taj deo Japana, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO:

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije