in

Broj žrtava ne prestaje da raste, zabeleženo više od 80 potresa u jednom danu (FOTO/VIDEO)

NEŠTO posle 17 časova, dva nova zemljotresa, jačine 3,6 i 3,7 stepeni po Rihterovoj skali pogodili su ponovo Japan.

Foto: Tanjug/AP

Više od 80 zemljotresa pogodilo je ovu ostrvsku državu danas, dok je najjači izmeren na 7,6 stepeni po Rihteru, a kako prenose tamošnji mediji, najmanje šestoro je poginulo u potresu koji je izazvao talase cunamija i oštetio puteve, infrastrukturu i transportne usluge, piše Blic.

Kako navode lokalni mediji, i dalje se traga za nekoliko osoba, za koje se veruje da se nalaze ispod ruševina.

Jačine zemljotresa koji su nastavili da tresu Japan izmereni su između 3,1 i 6 stepeni Rihterove skale, nakon snažnog od 7,6 stepena koji je zabeležen u 16 časova po lokalnom vremenu.

Japanski zvaničnici upozorili su stanovnike pogođenih područja da se evakuišu na viši nivo, zbog zemljotresa jačine 7 stepeni po japanskoj šindo skali — što je ujedno i najjača ocena — koji je pogodio poluostrva u blizini Noto u prefekturi Išikava oko 16.10 časova (po lokalnom vremenu).

Prati se situacija nuklearnih elektrana

Glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši rekao je novinarima na konferenciji za novinare da do sada nisu prijavljene nikakve abnormalnosti iz nuklearnih elektrana širom Japana.

– Još uvek procenjujemo ljudsku i fizičku štetu – rekao je on.

Požari u Išikavi ne jenjavaju

Strahuje se da su dve osobe poginule u Nanau, na poluostrvo Noto, nakon što su pronađene dve osobe koje nisu davale znake života. Takođe, usled zemljotresa, u pojedinim gradovima došlo je do požara velikih razmera, kao i urušavanja velikog broja kuća. U Išikavi 32.500 domova je izgubilo struju, dok je više od 51.000 evakuisana.

Epicentar zemljotresa je bio u regionu Noto, koji je podložan potresima jer je dubina plitka što je pogodno tlo za velike i česte zemljotrese, prenosi “The Japan Times”.

Smanjena upozorenja o cunamiju

Sva upozorenja na cunami koja su izdata ranije danas su smanjena na “savetodavna”, saopštila je japanska meteorološka agencija.

Upozorenje, koje ukazuje da postoji opasnost od talasa od 3 metara ili više, nametnuto je jutros, ali je u međuvremenu smanjeno, nakon razornog zemljotresa.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije