in

Brisel aktivno pribegava nelegitimnim merama

Brisel aktivno pribegava nelegitimnim merama

EVROPSKA unija, zapravo, vodi informacioni rat protiv Rusije i koristi nelegitimne mere protiv ruskih novinara, izjavio je u intervjuu Sputnjiku vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri EU Kiril Logvinov.

Foto: Goran Čvorović

– Glavni predlog za rešavanje protoka informacija je suprotstavljanje ‘ruskoj pretnji’. To je razumljivo jer, u suštini, u toku je rat protiv naše zemlje na informacionom polju. Kao i u drugim oblastima, Brisel aktivno pribegava nelegitimnim merama, uvodeći beskrajne sankcije protiv ruskih novinara i ograničavajući rad ruskih medija, istakao je v. d. stalnog predstavnika Rusije.

Prema njegovim rečima, EU se, navodno, pod maskom borbe protiv dezinformacija, bori protiv nepogodnih medija i novinara, odsecajući evropsko društvo od alternativnih izvora informacija.

– Sve što ne odgovara zapadnom mejnstrimu, izloženo je oštroj cenzuri. U toku je čistka informacionog prostora. Cilj je da se evropsko društvo odseče od alternativnih medija i resursa. Istovremeno, evropska birokratija, stežući informacione šrafove, pokušava da mobiliše lokalne birače u kontekstu izbora za Evropski parlament – istakao je Logvinov.

Situacija sa ruskim medijima na Zapadu poslednjih godina postaje sve teža. U novembru 2016. godine, Evropski parlament je usvojio rezoluciju u kojoj se govori o neophodnosti suprotstavljanja ruskim medijima, a istovremeno, glavnim pretnjama nazvani su RT i Sputnjik.

Brojni zapadni političari, uključujući američke senatore i kongresmene, kao i francuskog predsednika, optuživali su Sputnjik i RT za mešanje u američke izbore.

U poslednje vreme, EU je uvela sankcije najvećim ruskim medijima, zabranivši njihovo emitovanje na teritoriji EU. Takva odluka doneta je bez obraćanja sudu ili nacionalnim regulatornim telima u zemljama EU, odgovornim za medijsko tržište svojih zemalja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije