in

Brine nas produbljivanje odnosa Pjongjanga i Moskve, zadržavamo odbrambeni stav spram rizika

Brine nas produbljivanje odnosa Pjongjanga i Moskve, zadržavamo odbrambeni stav spram rizika

POTPAROL Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je danas da SAD zadržavaju “odgovarajući” odbrambeni stav po pitanju severnokorejskih pretnji, u jeku tenzija pojačanih testovima naoružanja i zapaljivom retorikom Pjongjanga.

Foto Tanjug/AP

-Želim da budem oprezan. Ne ulazimo u procene obaveštajne službe. Ali posmatram situaciju vrlo blisko i samo bih vam rekao da ostajemo sigurni da odbrambeni stav koji održavamo na poluostrvu primeren riziku, rekao je Kirbi novinarima, odgovarajući na pitanje da li se Severna Koreja potencijalno priprema za konflikt, prenosi Jonhap.

-Ono što nas brine je produbljivanje odnosa između Severne Koreje i Rusije jer očigledno je da će (predsednik Rusije Vladimir) Putin imati koristi od toga, jer ne samo da ima balističkih projektila i njihovo korišćenje za upotrebu u Ukrajini, već i artiljerijske granate…, dodao je Kirbi.

Kirbi tvrdi i da je Rusija korstila balističke rakete napravljene u Severnoj Koreji tokom rata u Ukrajini.

Severna Koreja je podigla tenzije kada je nedavno lansirala balističku raketu srednjeg dometa na čvrsto gorivo sa hipersoničnom bojevom glavom.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je takođe označio Seul kao “nepromenjenog glavnog neprijatelja”, podseća Jonhap.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije