in

Braća imala listu za odstrel na kom su bila imena poznatih ličnosti i sudija

Braća imala listu za odstrel na kom su bila imena poznatih ličnosti i sudija

DVA brata koji su imali spisak policajaca, sudija, političara, poznatih ličnosti i kako su rekli “bankarskog ološa” uhapšena su sa arsenalom bombi i oružja u porodičnom stanu u Kvinsu, saopštili su tužioci u ponedeljak.

Foto: Printskrin

Endrju Haciagelis (39) i njegov 51-godišnji brat Anđelo su optuženi po 130 tačaka nakon što su policajci i federalni agenti zaplenili skladište oružja koje je uključivalo „improvizovane“ eksplozivne naprave, pancire i kolekciju automata i pištolja.

Oni su navodno napisali „listu za odstrel“ na komadu papira koji je sadržao listu potencijalnih meta na kojima je takođe bio naveden „korporativni ološ“.

– Izbrišite ološ. Izbrišite zemlju – pisalo je na listu.

– Ljudske žrtve. Dozvoljeno, ali samo za korumpirane silovatelje, pedofile, ubice, političare, sudije – navedeno je na posebnoj stranici.

Hapšenje je usledilo nakon zajedničke operacije Okružnog tužioca Kvinsa, NIPD-a i američkog Ministarstva unutrašnje bezbednosti.

“Ne možemo da izmerimo broj spasenih života”

– Grad je danas bezbedniji. Ne možemo da izmerimo broj spasenih života, ali znamo da ovo oružje nikada neće povrediti nikoga – rekla je u ponedeljak u izjavi državnog tužioca Kvinsa, Melinda Katz.

Policajci su 17. januara izvršili nalog za pretres kuće i otkrili alarmantni arsenal.

Zapanjujući arsenal oružja

Među zaplenjenim oružjem bilo je osam bombi kućne izrade, jedna delimično konstruisana trip-vire bomba, dve napunjene puške i dva poluautomatska pištolja kalibra 9 mm — svi su to pištolji kojima se ne može ući u trag — 600 komada municije i tri kompleta pancira.

Pored toga, braća su navodno imala seriju papira sa uputstvima za pravljenje bombi, zajedno sa „propagandom u vezi sa anarhistima“ i 3D štampačima koji su se koristili za proizvodnju delova pištolja.

– Današnje optužbe naglašavaju surovu realnost da naše zajednice sadrže mali broj ljudi koji verovatno gaje zle namere – rekao je komesar NIPD, Edvard Kaban u saopštenju.

– Ovo skladište oružja imalo je potencijal da izazove užasan pokolj – rekao je Kaban.

Dvojica braće treba da se izvedu pred sud 15. februara, a svakom preti kazna do 25 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

(Njujork post, Blic)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije