in

BORNOVU MENJA ATAL? Hoće li Francuska dobiti najmlađeg premijera

VIŠE imena figuriraju kao mogući naslednici Elizabet Born koja je danas podnela ostavku na funkciju premijerke Francuske.

Foto: AP

Među njima je, kao najozbiljniji kandidat, aktuelni ministar obrazovanja, nekadašnji potparol Vlade, mladi političar Gabrijel Atal.

Atal ima 34 godine i ako bude imenovan, biće najmlađi premijer u francuskoj Petoj republici. Do sada je najmlađi bio Loran Fabijis, koji je u trenutku imenovanja, 1984. godine, imao 38 godina.

Sada već bivša francuska premijerka Elizabet Born, podnela je danas popodne ostavku na ovu fuknciju, što je predsednik Emanuel Makron prihvatio i zahvalio se na saradnji dosadašnjoj šefici Vlade.

– Vaša služba naciji je svakoga dana bila za primer – izjavio je Makron.

Premijerka je tokom svog dvadesetomesečnog mandata, kao druga žena u istoriji koja je u Francuskoj obavljala ovu funkciju, uspevala da vrši komplikovane zadatke u nedostatku većinske vlade, a pošlo joj je za rukom i da na taj način progura veoma osetljivu penzijsku reformu.

Posle nedavnog teškog izglasavanja zakona o migrantima, što je izazvalo veliku pometnju na političkoj sceni, predsednik Makron je odlučio da Novu 2024. godinu započne s obnovljenom ekipom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije