in

Bivši ukrajinski generalni tužilac o gubicima VSU i daljoj mobilizaciji (VIDEO)

ZA vreme ukrajinsko-ruskog sukoba poginulo je i teško ranjeno oko 500 hiljada ukrajinskih vojnika, izjavio je bivši generalni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko.

Foto Tanjug/AP

Po njegovom mišljenju, objavljivanje tačnih podataka o gubicima doprineće daljoj mobilizaciji.

-(Vojni vrh zemlje) mora da navede broj poginulih Ukrajinaca. Drugačije se ne mogu iz zone komfora izvući milioni onih koji se kriju iza nekih bajki da može da služi svako “osim mene”. Mora se iskreno reći – 500 hiljada (gubitaka), o kojima se sada priča, ako se podeli na mesece – to je 30 hiljada mesečno. I onda ćemo otprilike razumeti šta se dešava na frontu – ovo je sa ubijenima i teško ranjenima“, rekao je Lucenko za televiziju „Prjamoj“.

On je pozvao vlasti, odnosno predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i ministra odbrane Rustema Umerova, da „jasno kažu istinu narodu“.

Prema rečima bivšeg tužioca, na taj način će biti otklonjena sva pitanja o tome da li je mobilizacija potrebna. On je takođe kritikovao informativnu politiku na nacionalnoj televiziji koja je, prema njegovom mišljenju, imala za cilj sakrivanje i izvrtanje činjenica.

-Da, to će biti šok. Ali, na kraju krajeva, upravo je takav šok doneo pola miliona u vojne odseke 24. februara, naglasio je on i dodao da je televizija suviše dugo „uljuljkivala stanovništvo da nema pretnje“.

Zelenski je na konferenciji za novinare 19. decembra 2023. saopštio da mu se obratio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine sa zahtevom da se mobiliše dodatnih 450-500 hiljada ljudi. Ukrajinska vlada je krajem decembra u parlament unela predlog zakona o mobilizaciji. Njime se, između ostalog, predlaže da se ukine služenje vojnog roka, odlaganje mobilizacije za invalide treće grupe, da se vojni obveznici obavežu da se registruju elektronski, prođu lekarski pregled i dođu u vojni odsek u vreme i na mesto navedeno u pozivu. Donja starosna granica za mobilizaciju smanjena je sa 27 na 25 godina.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije