in

Bivši obaveštajac SAD o velikom broju francuskih plaćenika u Ukrajini

Bivši obaveštajac SAD o velikom broju francuskih plaćenika u Ukrajini

PRETPOSTAVKA da francuske vlasti nisu bile obaveštene o tolikom broju svojih građana u zoni borbenih dejstava u Ukrajini je apsurdna, izjavio je u razgovoru za Sputnjik bivši obaveštajac američkog marinskog korpusa Skot Riter.

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je dodao da je takođe malo verovatno da se toliki broj Francuza nalazio u Ukrajini bez podrške francuske vlade, što znači da vlasti podržavaju takve akcije.

Riter je naglasio da predstoji da se odredi ko je sve bio među likvidiranim francuskim borcima, da li su bili „profesionalci vojnici, civili u potrazi za avanturom ili jednostavno plaćenici“.

Pored toga, vojni stručnjak nije isključio da bi brojni Francuzi mogli biti povezani sa francuskom „Legijom stranaca“ i da su se bavili konsultovanjem Oružanih snaga Ukrajine.

-Ali, sama ideja da francuske vlasti nisu ništa znale je potpuno apsurdna, zaključio je on.

U vezi s tim što su Oružane snage Rusije uništile bazu stranih plaćenika u Harkovu, u Ministarstvo inostranih poslova Rusije bio je pozvan ambasador Francuske.

Više od 60 militanata je likvidirano, preko 20 je primljeno u bolnice, navelo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov potvrdio je da Moskva kontaktira sa Parizom diplomatskim kanalima, kao i da nije bilo predloga za razgovor na visokom nivou.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije