in

Bivši lider SAD uveren u svoju pobedu

PET dana pre početka stranačkih glasanja u saveznim državama, bivši američki predsednik Donald Tramp uveren je u svoju pobedu.

Foto: Profimedia

– Neki od mojih prijatelja koji su vas podržali 2020. nisu ovoga puta, ali imam ankete koje pokazuju da sam vodeći sa ogromnom količinom u Nju Hempširu, u Ajovi i širom zemlje, vodim sa skoro 60 procenata – izjavio je Donald Tramp.

Tramp poželjan kandidat za 49 odsto republikanaca

Istraživanja Rojters i Ipsos pokazuju da je Tramp poželjan kandidat za 49 odsto republikanaca iako suočava sa lepezom optužbi od prevara u poslovanju firme, preko seksualnog napada i klevete, što bi značajno moglo da utiče na njegovu predsedničku kandidaturu i uspeh republikanaca.

“Zabrana u Mejnu i Koloradu manje važna”

Više sudskih procesa povezano je s njegovim držanjem nakon poraza na američkim izborima 2020. godine. Zbog toga su države Mejn i Kolorado odlučile da mu zabrane učestvovanje u stranačkim izborima u tim državama, a Tramp uložio žalbu Vrhovnom sudu, čija bi odluka mogla da važi na nivou cele zemlje.

Uprkos brojnim aferama istraživanja “Njujork tajmsa” i koledža Sijena pokazuju da su birači nezadovoljni Bajdenovim godinama i ekonomskom situacijom u zemlji, pa tako Tramp vodi u odnosu na aktuelnog predsednika Džoa Bajdena u pet od šest država koje mogu da odluče naredne izbore.

Može da se desi da Tramp vlada iz zatvora

Procene su da bi pobeda Trampa mogla da donese politički zemljotres, brojne promene na geopolitičkom planu, ali i u odnosu prema Srbiji.

Suočen sa 91 krivičnom prijavom Tramp bi, kako pišu američki mediji mogao da završi iza rešetaka, što bi ga učinilo prvim predsednikom koji bi vladao iz zatvora.

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU – Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije