in

Bivša liderka nemačke Levice Sara Vagenkneht oformila novu stranku

BIVŠA liderka nemačke Levice Sara Vagenkneht oformila je novu stranku pod nazivom Alijansa Sare Vagenkneht – Razum i pravda (BSW), uz obećanje da će spasiti demokratiju u toj zemlji od pretnje koju, kako tvrdi, predstavljaju glasači koji napuštaji tradicionalne centrističke stranake u korist desnice.

Novi kancelar juće u Bundestagu, Foto AP

Vagenkneht je najavila da će inspirisati birače tako što će ukinuti nepopularne ekološke inicijative, okončati isporuke naoružanja Ukrajini, smanjiti imigraciju i poboljšati državne usluge kao što su obrazovanje i penzije, prenosi Rojters.

-Na moju veliku žalost, više u Nemačkoj nema stranke koja se ozbiljno zalaže za ova pitanja: dobre plate, solidne penzije, jaku socijalnu državu. Imamo vladu koja nema plan osim da vadi novac iz džepova ljudi i kancelara koji izgleda kao da je bez reči čak i kada nastavlja da priča, istakla je Vagenkneht, dodavši da je vreme da se sukob u Ukrajini okonča pregovorima.

Dok su neki njeni stavovi, posebno o migraciji i Ukrajini, slični onima kojih se drži krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD), Vagenkneht je rekla da BSW neće biti otvorena za članove koji se pridružuju direktno iz AfD, iako bi bila otvorena za njihove birače.

Prvi izlazak BSW-a biće na izborima u Evropskom parlamentu u junu, gde će kandidat te stranke biti Tomas Gajzel, bivši gradonačelnik Dizeldorfa, koji je rekao da BSW ispoljava socijaldemokratske vrednosti za koje se zalagao kao član stranke kancelara Olafa Šolca do pre četiri nedelje.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije