in

Bespilotne letelice dobijaju sistem za raspoznavanje oklopnih vozila (VIDEO)

Bespilotne letelice dobijaju sistem za raspoznavanje oklopnih vozila (VIDEO)

RUSKI naučnici razvili su tehnologiju koja će moći da identifikuje i klasifikuje različitu neprijateljsku opremu i sredstva ratne tehnike, prenose “RIA Novosti”.

Foto Arhiva

Kako se navodi, ova tehnologija opisana kao “neuronska mreža”, pod oznakom NAKA biće instalirana na besposadnim vazduhoplovima i služiće za otkrivanje i razvrstavanje zapadnih sistema, poput tenkova “leopard” ili borbenih vozila pešadije “bredli”.

Kao što je već poznato, od početka SVO Rusija je ubrzala rad na razvoju tehnologije za dronove i uspela da proizvode domaće komponente i elektroniku za njih i to na osnovu iskustava sa bojnog polja.

Tako je i sam predsednik RF Vladimir Putin napomenuo da su veštačka inteligencija i kvantna tehnologija glavne oblasti na kojim radi ruska tehnološka industrija.

 

NEURONSKA MREŽA ZA IDENTIFIKACIJU OKLOPNjAKA

Kako je za “RIA Novosti” izjavio direktor kompanije “Hardberi Rusfaktor” Aleksej German, “NAKA će omogućiti da se sa velikom preciznošću identifikuju neprijateljska vozila i oprema u zoni SVO, uključujući “leoparde”, “bredlije” i sva ostala sredstva”.

Ova tehnologija zasniva se na softveru za koji su iz pomenute kompanije napisali da radi kao “veštačka neuronska mreža” i to na osnovu video prenosa u realnom vremenu koji dobija od kamere u nosu letelice.

-Na primer, vazduhoplov prenosi video na ekran operatera, a program instaliran na konzoli označava određenu oblast na ekranu zelenom bojom, nakon čega se pojavljuje tekst: postoji 85 odsto verovatnoće da je ovo “leopard” ili “bredli”; a uz tekst se pojavljuju i tačne koordinate označenog objekta, navodi German.

Prema njegovim rečima, “neuronska mreža” će se u budućnosti koristiti i u mirnodopskim uslovima, tj. u civilne svrhe u oblasti poljoprivrede ili za potragu za izgubljenim životinjama.

Inače kompanija “Hardberi” poznata je po tome što je uspešno konstruisala prvi ruski dron u tiltrotor konfiguraciji – “lovki”, a eksperimentalni primerak nove letelice već je testiran u zoni SVO.

(rt.rs)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije