in

Berlin plaća polovinu ukupne pomoći EU Kijevu

BERLIN plaća 50 odsto sve pomoći EU Kijevu, rekao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner na Jutjub kanalu Slobodne demokratske partije Nemačke.

Foto EPA

– U ovom trenutku Nemačka plaća polovinu ukupne pomoći EU Ukrajini. Mi prihvatamo odgovornost jer znamo šta je u pitanju – tvrdi on.

Lindner je pozvao na “podelu podrške sukobu u Ukrajini unutar Evrope”.

On je priznao da su sankcije Rusiji izazvale rast cena nafte i gasa. Osim toga, nemačka privreda se suočila sa ozbiljnim problemima zbog situacije u Sjedinjenim Državama, inflacije u Kini i rasta kamatnih stopa.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da vojnu pomoć Ukrajini pružaju 54 strane države, koje su od početka specijalne operacije već potrošile više od 200 milijardi dolara. Oružane snage Ukrajine prebacile su preko 1,6 hiljada jedinica raketnog i artiljerijskog naoružanja, više od 200 protivvazdušnih raketnih sistema, oko 5.220 jedinica oklopnog naoružanja i više od 23 hiljade dronova.

Moskva je prethodno poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

BONUS VIDEO


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije