in

Berlin ne dozvoljava repatrijaciju Kijevu

NEMAČKO zakonodavstvo ne dozvoljava da ukrajinski muškarci koji su stigli ​​u Nemačku, kako bi izbegli mobilizaciju, budu izručeni vlastima u Kijevu, izjavio je nemački ministar pravde Marko Bušman u intervjuu listu Velt am zontag.

Foto Tanjug/AP

-Razumem impuls ukrajinske vlade da vrati ukrajinske muškarce koji podležu regrutaciji. Ali kao ministar pravde ove zemlje, kažem da pravna situacija u Nemačkoj ne dozvoljava izručenje ovih ljudi, rekao je šef Ministarstva pravde.

U decembru 2023. ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je u intervjuu listu Bild da Kijev namerava da regrutuje Ukrajince koji su otišli ​​u inostranstvo tokom 2024. godine. Prema njegovim rečima, trenutno se vode razgovori o tome kakve će mere biti preduzete ako se Ukrajinci od 25 do 60 godina ne dobrovoljno ne pojave u regrutne centre. Bild je pojasnio da je od februara 2022. u Nemačku iz Ukrajine stigao 221.571 muškarac starosti od 18 do 60 godina, koliko broji cela ukrajinska vojska.

Ideja je našla pristalice i u Nemačkoj: na primer, član nemačkog parlamenta iz opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU), član Odbora za međunarodne poslove Roderih Kizeveter podržao je ideju Kijeva i pozvao nemačke vlasti da pruže podršku ovoj inicijativi. Prema njegovom mišljenju, Nemačka bi mogla da obustavi isplatu beneficija Ukrajincima koji podležu regrutaciji. Kizeveter takođe veruje da bi 10 divizija moglo da se formira od ukrajinskih izbeglica u Nemačkoj.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije