in

Bela kuća krivi lokalnu miliciju za napade na svoje baze u Iraku (VIDEO)

U AMERIČKIM vazdušnim napadima u četvrtak u Bagdadu, prema američkim zvaničnicima, ubijen je komandant šiitske milicije koju podržava Iran, a koju Vašington krivi za napade na američke snage u regionu.

Vikipedija

Jedan zvaničnik je rekao da je vođa Harakat al-Nudžabe, koga zvaničnik nije imenovao, ubijen u svom automobilu dok je hteo da uđe u garažu u sedištu svoje grupe u Bagdadu. Novinski snimci iz Bagdada pokazuju oštećenje zgrade. Harakat al-Nudžaba, koji je bio aktivan u Siriji i Iraku, lojalan je Teheranu, ali takođe čini deo iračkih narodnih mobilizacionih snaga (PMF), skup uglavnom autonomnih milicija. Vazdušni napad je izazvao ogorčenje iračke vlade, koja ga je nazvala “opasnom eskalacijom i agresijom”.

PMF je objavio saopštenje da je njegov zamenik šefa operacija u Bagdadu Muštak Taleb al-Saidi, takođe poznat kao Abu Takva, ubijen „kao rezultat brutalne američke agresije”. Dve osobe su poginule u napadu, a pet je povređeno, saopštili su zvaničnici milicije.

Napad na iranskog štićenika dogodio se na dan kada je američki državni sekretar, Entoni Blinken, trebalo da krene na novu turneju po Bliskom istoku, u trenutku kada je region u sve većoj opasnosti da sklizne u regionalni sukob.

U danima pre udara u Bagdadu, više od 80 Iranaca je ubijeno u očiglednom samoubilačkom napadu za koji je preuzela Islamska država, Izrael je ubio lidera Hamasa raketnim udarom u predgrađu Bejruta, a SAD su zajednički pretile sa 11 svojih saveznici da napadnu položaje koje drže snage Huti koje podržava Iran u Jemenu ako dođe do daljih napada Huta na međunarodne brodove u Crvenom moru.

(theguardian.com)

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije