in

“BEJBI MAKRON” IMA TEŽAK ZADATAK PRED SOBOM: Javnost prilično skeptična

ZOVU ga “Bejbi Makron”. Sa smeđom kosom, smeđim očima, ambicijom i popularnošću, izgledom i uverenjima, Gabrijel Atal i Emanuel Makron su izuzetno slični. Francuski predsednik je ovog utorka svom ministru obrazovanja ponudio mesto premijera.

Foto: Tanjug/AP

Atal je nasledio premijerku Elizabet Born, predsednikovu treću premijerku od početka njegovog prvog mandata 2017. Sa 34 godine, Atal je najmlađi šef francuske vlade. Takođe, postao je prvi premijer koji je javno priznao svoju homoseksualnu orijentaciju. Atal je u vezi sa Stefanom Sežurneom, takođe pristalicom Makrona. Sežurne je generalni sekretar Makronove Renesansne partije, poslanik u Evropskom parlamentu i predsednik grupe Obnoviti Evropu u Evropskom parlamentu.

Na ceremoniji primopredaje u Jelisejskoj palati, Atal je obećao “hrabrost i pokret” pod njegovim vođstvom. “Najmlađi predsednik u istoriji postavlja najmlađeg premijera. Želim da to vidim kao simbol hrabrosti”, rekao je on.

Uspon Atala je bio prilično brz. U mladosti, sa 17 godina, prvi put se pridružio Socijalističkoj partiji. Bio je portparol Makronove stranke sa 28 godina, državni sekretar sa 29. Pre šest meseci imenovan je za ministra obrazovanja, pozicija na kojoj je stekao popularnost i dospeo na naslovne strane zbog svojih reformi. Između ostalog, zabranio je nošenje abaje, zalažući se za čvrst stav prema sekularizmu.

Nepokolebljivi branilac centrizma

Atal se smatra veštim komunikatorom i čvrstim braniocem centrizma. Makron je pohvalio njegovu “energiju i posvećenost”, ali entuzijazam ne dele svi u vladinom timu. Stranke radikalne levice i populističke desnice koje dominiraju opozicijom smatraju Atala neiskusnim. Matildaa Panot, šefica levičarske partije La France Insoumis (partije čiji je lider Žan-Lik Melanšon zauzeo solidno treće mesto na poslednjim predsedničkim izborima) opisala ga je kao “Makrona mlađeg, koji je specijalizovan za aroganciju i prezir”. Njegov odnos sa Sežourneom izazvao je negativne reakcije konzervativaca.

Odluka o rekonstrukciji vlade ne smatra se fundamentalnom promenom, već strateškim potezom za jačanje Makronove agende i imidža uoči evropskih izbora. Trenutni politički događaji otvorili su vrata daljem rastu popularnosti Marine Le Pen i njene stranke, što u velikoj meri šteti Makronu.

Zbog toga Atalovo imenovanje ima za cilj da reafirmiše fundamentalne principe centrističke politike uz suprotstavljanje porastu populizma. Makron se nada da će Atal pomoći u spašavanju njegovog drugog posrnulog mandata. Sumnje oko Makrona postoje otkako je njegova stranka izgubila parlamentarnu većinu 2022. godine. Njegova centristička koalicija ostaje najveća grupa u Narodnoj skupštini, ali Makron više nema apsolutnu većinu za usvajanje zakona.

Vlada je uspela da postigne kompromis u nekim oblastima, uključujući povećanje kupovne moći i borbu protiv nezaposlenosti. Kada to nije upalilo, Makron je pribegao kontroverznom ustavnom manevru koji mu je omogućio da zaobiđe parlamentarno glasanje, kao na primer kada je usvojio kontroverznu penzionu reformu.

Ubrzavanje deportacije stranaca

Nedavni debakl oko zakona o imigraciji doveo je u pitanje Makronovu metodu vladanja. Opozicione stranke su već pozvale na ostavku ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanjina i nove izbore. Nadalo se da će zakon, koji ima za cilj da ubrza deportaciju stranaca, koji su počinili zločine na francuskom tlu i uključuje mere za legalizaciju radnika bez dokumenata, dobiti podršku konzervativaca i levičarskih centrista.

Ali početne faze debate o zakonu o imigraciji bile su haotične. Zakon je pooštren u prvom čitanju u Senatu kojim dominira desni centar. Makronova stranka pobunila se protiv pooštrenog zakona, koji je obezbedio podršku Le Penine krajnje desnice.

Bivši predsednici Šarl de Gol i Fransoa Miteran odlučili su da održe nove izbore kada su se tokom svog mandata suočili sa neprijateljskim ili neupravljivim parlamentima. Makron ostaje čvrst.

Pred Atalom, kojem mnogi prebacuju manjak političkog iskustva, veliki su izazovi: evropski izbori i Olimpijske igre u narednim mesecima. Izborima preti talas ekstremne desnice. Još jedna kolosalna misija biće briga o organizaciji i bezbednosti Olimpijskih igara na kojima će sve oči biti uprte u Francusku, što neće biti lako s obzirom na međunarodni kontekst. Prvo će se Atal pobrinuti za sastavljanje svoje nove vlade, a narednih dana biće saopštena nova imena.

BONUS VIDEO: FRANCUSKI SENT EMILION – Mesto koje živi od vina i za vino

(Mondo)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije