in

Bajden započeo rat kako bi skrenuo pažnju sa neuspeha u Ukrajini

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden odlučio je da napadne Jemen zarad svojih političkih interesa kako bi skrenuo pažnju birača s neuspeha u Ukrajini i američkih unutrašnjih problema, naveo je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

Foto: Tanjug/AP

-Napad je izveden u ime političkih interesa aktuelnog američkog predsednika, kojem je potreban mali, pobednički rat. Čak i Bajdenove pristalice tvrde da je prekršio ustav. Ako su SAD pravna država, Bajden bi trebalo da bude krivično gonjen pre nego što započne svetski rat držeći se za vlast svom snagom, napisao je Volodin na Telegramu.

Istakao je da je, uoči predsedničkih izbora u SAD, Bajdenov rejting izuzetno nizak – samo 38,9 odsto Amerikanaca odobrava njegove aktivnosti.

-Da se glasa danas, Bajden bi izgubio. Vašington je napao suverenu državu, precrtavajući norme međunarodnog prava i ne mareći za Povelju UN, zaključio je Volodin.

Nakon višenedeljnog porasta tenzija i međusobnih pretnji, kriza u Crvenom moru konačno je eskalirala u noći između četvrtka i petka, kada je “zapadna koalicija” predvođena SAD i Velikom Britanijom izvršila vazdušne udare na položaje jemenske militante grupe Huta širom te države.

Prema navodima Pentagona, u napadima su učestovali američki avioni, brodovi i podmornice koji su, potpomognuti od strane svojih britanskih saveznika, gađali aerodrome, vojna skladišta i lansirne poligone za rakete i dronove širom Jemena.

(rt.rs)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije