in

Auto-putevi oko Pariza i dalje su blokirani, ali traktoristi zaobilaze prepreke

Auto-putevi oko Pariza i dalje su blokirani, ali traktoristi zaobilaze prepreke

Auto-putevi oko Pariza i dalje su blokirani. Zaposednuto je više tačaka, u jednom ili oba smera. Vozači se snalaze koristeći uglavnom alternativne magistralne pravce. Blokirani su delovi auto-puteva oko Lila, Avinjona, Šartra, Montobana…

Foto: Profimedia

Ujutro je oko 150 traktora ušlo u centar Orelana. U Tuluzu su blokirali prilaz aerodromu. Avioni su leteli, ali su putnici poslednjih dvesta metara morali da prepešače s koferima u rukama.

Učesnici protesta na raspolaganju imaju krevete u kamionima, pokretne toalete, hranu za više dana. Na mestima gde se okupljaju vlada solidarnost. Pale roštilje, primaju poznate ličnosti koje ih podržavaju. U Grenoblu, na ispražnjenom auto-putu građani voze bicikle i igraju badminton.

U Nimu su mlađi učesnici maskirani “fantomkama” pokušali da otvore kamion sa španskim registarskim tablicama, a uznemirenom vozaču u pomoć su pritekli policajci. Došlo je do koškanja, kada su pokušali da uđu u prazan kamion. Bes štrajkača je ispoljen i na nekim magacinima velikih distributivnih lanaca.

Iz Limoža je ujutro krenulo više od dvesta traktora ka prestonici. Kolonu dugu čak 3 kilometra žandarmi su zaustavali, ali su traktoristi probili barikade, sišli s auto-puta i ka Parizu nastavili lokalnim saobraćajnicama.

Knovoj traktora koji je krenuo iz Ažena na jugozapadu Francuske ka pariskoj veletržnici u Renžisu više puta  je usput zaustavljen. Očekuje se da stignu večeras ili sutra, pod uslovom da ih policija propusti.

Oči učesnika u protestu uprte su u premijera Gabrijela Atala koji danas popodne predstavljaoopšti program nove vlade, uz očekivanja da još nešto ponudi.

O svim problemima francuski ministar poljoprivrede Mark Feno razgovaraće u sredu u Briselu s evropskim zvaničnicima, dok će šefovi država ili vlada EU od sutra voditi raspravu na višem nivou.

– Ne treba sve svaliti na leđa Evrope – poručio je francuski predsednik Emanuel Makron iz Švedske gde se nalazi u zvaničnoj poseti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije