in

Antiruske sankcije nisu odraz globalne politike i ekonomije

Antiruske sankcije nisu odraz globalne politike i ekonomije

ANTIRUSKE sankcije ne odražavaju realnost globalne politike i ekonomije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na današnjem sastanku sa predstavnicima metalske industrije.

Foto AP

 – Već sam rekao da su te odluke donele zapadne zemlje zarad političkih interesa, trenutnih i oportunističkih, koji ne odražavaju realnost ni globalne politike ni globalne ekonomije – rekao je Putin, prenosi Tass.

Dodao je da će, bez obzira na trenutne političke teškoće, Rusija uvek biti pouzdan i odgovoran dobavljač metalnih proizvoda stranim kupcima i partnerima.

 – Bićemo pouzdani partneri onima koji traže profitabilnu, predvidljivu poslovnu saradnju. Ali nećemo poslovati praveći gubitke sa onima koji otvoreno pokazuju neprijateljski stav – naglasio je predsednik Ruske Federacije.

Putin je poručio da „i industrijske kompanije i vlada, kao i čelnici ruskih regiona treba da se fokusiraju na obezbeđivanje domaće potražnje za metalnim proizvodima“.

Potpredsednik ruske vlade i ministar industrije i trgovine Denis Manturov rekao je na sastanku da je izvoz metalske industrije u drugom kvartalu 2022. opao za oko 20 odsto.

 – Ruske metalske kompanije sada rade u uslovima ograničenog pristupa zapadnim tržištima. Izvoz je u drugom kvartalu opao za oko 20 posto. Došlo je takođe do značajnog pada domaće potrošnje. Kao rezultat toga, iskorišćenost kapaciteta u industriji je smanjena sa prosečna 93 procenta na 80 odsto – precizirao je on.

Manturov je naveo takođe da su Turska, Kina i Meksiko povećali uvoz ruskih metalnih proizvoda, pri čemu je, prema njegovim rečima, Kina povećala kupovine za više od pet puta u prvoj polovini godine.

BONUS VIDEO:

“LATICE” PO GRADU RUŽA: Ukrajinska vojska posejala klaster bombe po Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije