in

Amnesti internešenal optužila Ukrajinu da krši međunarodno pravo; Senat SAD podržao ulazak Finske i Švedske u NATO

Amnesti internešenal optužila Ukrajinu da krši međunarodno pravo; Senat SAD podržao ulazak Finske i Švedske u NATO

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini – dan 162. Ruska avijacija je proteklog dana uništila u Lavovskoj oblasti skladište oružja isporučeno iz Poljske. Komandanti jedinica ukrajinskih snaga kod Harkova odbili su da izvršavaju naređenja komande i sa vojnicima prešli na drugu lokaciju. Prvi brod sa ukrajinskim žitaricama prošao je kroz Bosfor i krenuo ka Libiji.

Ukrajinski vojnici dobijaju informacije na terenu od stranih obaveštajaca,Foto AP

Izveštaj Amnesti internešenela

Ukrajinske trupe krše međunarodne pravne norme i vojno pravo razmeštajući oružje u škole i bolnice po gradovima i dovodeći civile u opasnost, navodi se u izveštaju organizacije za ljudska prava Amnesti internešenel.

– Dokumentovali smo slučajeve kada su ukrajinske snage podvrgavale riziku civilno stanovništvo i narušavale vojno pravo prilikom dejstava u naseljenim područjima… Nalaženje u odbrambenom položaju ne oslobađa ukrajinsku vojsku od poštovanja međunarodnog humanitarnog prava – navodi se u izveštaju generalnog sekretara organizacije Anjes Kalamar.

Kako se dodaje, ukrajinske snage „nanose štetu civilnom stanovništvu… koristeći sisteme naoružanja u naseljenim područjima, uključujući škole i bolnice“.

U izveštaju se ističe da se time ne krši samo vojno pravo, već i međunarodno humanitarno pravo.

 

Senat SAD podržao ulazak Finske i Švedske u NATO

Američki Senat odobrio je rezoluciju o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO, čiji je cilj da se ojača Alijansa u vreme kada traje rat u Ukrajini.

Podršku ratifikaciji dokumenata o pristupanju dve zemlje NATO dalo je 95 senatora, dok je jedan bio protiv.

BONUS VIDEO:

UPOZORAVAJUĆI MANEVRI: Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije