in

Amerikanci tvrde da je jedan od najefikasnijih aviona na nebu (VIDEO)

AMERIČKA kompanija za vazduhoplovstvo i odbrambenu tehnologiju „Nortrop Graman“ predstavila je svoj novi avion B-21 „rajder“, prvi u novoj floti stelt nuklearnih bombardera dugog dometa namenjenih prevashodno za potrebe ratnog vazduhoplovstva SAD.

Foto: Printskrin Youtube/ Military TV

Avion B-21 „rajder“ predstavljen je na svečanoj ceremoniji u Palmdejlu, u Kaliforniji, gde su posetioci mogli da vide novi bombarder, preneo je Rojters.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da to nije samo još jedan avion, nego i pokazatelj odlučnosti SAD da se brani.

B-21, koji ima oblik krila u letu, sličan je prethodniku B-2 i moći će da nosi konvencionalno i nuklearno oružje.

Taj avion je prvi novoprojektovani američki strateški bombarder za više od 30 godina, a skoro svaki aspekt razvoja programa je poverljiv.

Pre 12 godina, bilo je predviđeno jedan ovakav avion košta 550 miliona dolara, ali sa inflacijom danas košta 750 miliona.

Vazduhoplovstvo SAD planiralo je da kupi najmanje 100 ovih aviona i da počne da ih ubacuje u flotu umesto bombardera B-1 i B-2.

„Nortrop“ je 2015. godine pobedio na tenderu tim „Boing“ i „Lokid Martin“, koji su zajednički nastupili.

„Nortrop“ naziva B-21 avionom šeste generacije, s obzirom na mogućnost da se lako spaja sa ostalim avionima i jednostavnu integraciju budućih oružja u svoje sisteme.

„B-21 je izdržljiviji, manje je vidljiv na radaru zahvaljujući stelt materijalima koji zahtevaju manje održavanje i troškovi njegove upotrebe su svedeni na minimum“, rekao je Dag Jang, potpredsednik „Nortrop Gramana“.

Šest ovih aviona, koji bi prvi put trebalo da polete sredinom sledeće godine, u različitim su fazama proizvodnje.

(Sputnjik)

BONUS – NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije