in

AMERIKANCI SU PORAŽENI U AVGANISTANU: Ruski vojni ekspert o povlačenju Vašingtona – ovo je mogući scenario

POVLAČENJE američkih trupa iz Avganistana predstavlja vojni poraz SAD, pošto za 20 godina Vašington nije uspeo da postigne svoj cilj i stabilizuje situaciju u toj zemlji, rekao je doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

Foto: U.S. Marine Corps photo by Sgt. Justin T. Updegraff, Operation Resolute Support via AP, File/Printscreen

– Povlačenje američkih snaga iz Avganistana pokazuje samo jedno – vojni poraz Vašingtona u toj zemlji. Ništa tamo nisu uspeli. Naravno, nakon njihovog povlačenja između talibana i proamerikih grupa, čije sedište je u Kabulu, doći će do građanskog rata. Međutim, odsustvo uticaja treće jake sile daje nadu da će se Avganistanci sami dogovoriti i doći do nekog konsenzusa – rekao je Sivkov.

Ekspert je naglasio da nakon povlačenja američkih snaga situacija može da se razvija po različitim scenarijima, ali, po njegovom mišljenju, ni talibani, niti sadašnje vlasti u Kabulu ne mogu pobediti u budućem sukobi, zato mora da nađu konsenzus.

– Najverovatnije je da će se talibani i sadašnja kabulska elita na kraju dogovoriti i stvoriti neku novu koalicionu vladu i krenuti u dugi i teški proces posleratne obnove zemlje – naveo je sagovornik agencije.

Sivkov je pretpostavio da će ovaj rat trajati još najmanje nekoliko godina. Međutim, ako se treća uticajna sila ne bude mešala u građanski sukob, kako se to dešavalo poslednjih decenija, konflikt neće biti dugotrajan.

Bela kuća je ranije objavila da će 1. maja početi i do 11. septembra završiti povlačenje vojske iz Avganistana. SAD i talibani su 2020. godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazum predviđa povlačenje stranih trupa za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika. Od potpisivanja sporazuma, talibani su više puta optuživali Vašington za kršenje sporazuma.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije