in

Amerika uzvraća udarac, izvela napade na objekte u Iraku

Amerika uzvraća udarac, izvela napade na objekte u Iraku

AMERIČKA avijacija pogodila je tri objekta u Iraku, sa čijih lokacija su milicije koje podržava Iran izvele napade na bazu SAD, potvrdio je ministar odbrane Lojd Ostin.

Foto: USAF tviter

On je saopštio da su udari u Iraku izvedeni po nalogu predsednika Džozefa Bajdena i da su gađani objekti koje koriste grupacija “Kataib Hezbolah” i druge iračke grupe povezane sa Iranom.

– Ovi precizni udari su direktan odgovor na niz napada na američko i koaliciono osoblje u Iraku i Siriji od strane milicija koje sponzoriše Iran – naveo je Ostin.

U američkim udarima pogođeni su objekti te milicije u Jurf el Saharu, južno od Bagdada, u El Kaimu, kao i na još jednoj neimenovanoj lokaciji u zapadnom Iraku, navodi AP.

Američki udari na lokacije “Kataib Hezbolaha” usledili su nekoliko sati nakon što su militanti sa dva drona napali američku vazduhoplovnu bazu “Al Asad”, ranivši nekoliko pripadnika američkih vojnih snaga i oštetivši infrastrukturu.

Centralna komanda Oružanih snaga SAD saopštila je da je gađala štab “Kataib Hezbolaha”, skladišta i lokacije za obuku za rukovanje raketama i dronovima.

U napadima dronovima na “Al Asad” u utorak, američka odbrana je uspela da presretne prvi dron, ali se on srušio na bazu, dok je drugi udario u bazu, rekli su američki zvaničnici.

“Al Asad” je velika vazduhoplovna baza u zapadnom Iraku u kojoj su američke trupe obučavale iračke snage bezbednosti, a sada koordinišu operacije za suzbijanje Islamske države.

Koalicija milicija, koja sebe naziva “Islamski otpor u Iraku”, preuzela je odgovornost za više napada na američke snage. “Kataib Hezbolah” je jedna od grupa unutar te krovne organizacije.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije