in

Amerika Atini besplatno daje naoružanje, ali traži da se sovjetsko pošalje Kijevu (VIDEO)

Amerika Atini besplatno daje naoružanje, ali traži da se sovjetsko pošalje Kijevu (VIDEO)

GRČKI premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da je važan dan za grčku nacionalnu odbranu i grčku diplomatiju jer je Grčka zvanično na putu da nabavi do 40 aviona F-35.

Foto USAF/Vojska SAD

-Na osnovu pisma koje sam dobio od državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Entonija Blinkena, naglašena je i zapečaćena strateška dubina grčko-američkih odnosa, istakao je Micotakis, prenosi Katimerini.

Prema njegovim rečima, Grčka će istovremeno besplatno dobiti vrlo veliki paket opreme, a njime će biti ojačana sva tri roda oružanih snaga, kao i Obalska straža Grčke.

-To su fregate, transporteri C-130, tenkovi i oklopna vozila, ali i mnogi drugi odbrambeni materijali koje je naša zemlja obezbedila na zahtev koji sam, u maju 2022. godine, uputio lično predsedniku (SAD Džozefu) Bajdenu, naveo je Micotakis.

On je istakao da je to rezultat metodičnog, tihog i dugog napora, koji predstavlja kombinaciju savezničke doslednosti Grčke na međunarodnim frontovima i promocije njenih nacionalnih interesa.

BLINKEN O KORACIMA ZA PROŠIRENjE BEZBEDNOSNE SARADNjE IZMEĐU SAD I GRČKE

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken je u pismu, koje je jutros poslao grčkom premijeru Kirijakosu Micotakisu, naveo šest koraka za proširenje saradnje između Atine i Vašingtona u oblasti bezbednosti.

Pismo je upućeno nakon jutrošnjeg zvaničnog obaveštenja Stejt departmenta Kongresu, kojim je dato “zeleno svetlo” za prodaju borbenih aviona F-35 Grčkoj, preneo je Katimerini.

Blinken je naveo da je 27. septembra 2022. godine završen proces obaveštavanja Kongresa za grant od 30 miliona dolara Grčkoj za odbrambenu nabavku, kroz proces stranog vojnog finansiranja (FMF), kako bi se podstakla ključna podrška Ukrajini, dok su 24. oktobra 2023. SAD za Grčku izdvojile dodatnih 30 miliona dolara kroz FMF proces, kako bi podstakle dalje donacije.

Kao drugo, Blinken je naveo da je Kongres već obavešten o predloženim besplatnim ustupcima Grčkoj u okviru programa Ekses difens artikls (EDA) u vidu dva aviona C-130H, 10 motora za avione P-3 i 60 oklopnih borbenih vozila Bredli, koji predstavljaju višak odbrambenog materijala.

On je istakao da će Grčkoj biti odobreno do 40 novih aviona F-35 kroz vojnu prodaju u inostranstvu, tri broda klase Protektor i različiti kamioni i prikolice, koji predstavljaju višak odbrambenog materijala.

Kao četvrto, Kongresu će biti podnet zakonski predlog za dodelu brodova i od njega će se zahtevati da obezbedi neophodno zakonsko ovlašćenje za prenos do četiri fregate LCS u Grčku, kroz proces viška odbrambenog materijala.

Blinken je naveo da su SAD i dalje zainteresovane za odbrambene kapacitete koje bi Grčka mogla da prenese ili proda Ukrajini. Grčke zalihe, uključujući primere mobilnih sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa Tor i Osa, a potencijalno i protivvazdušne topove ZU-23-2 mogle bi zauzvrat da završe u Ukrajini.

Ako su ove sposobnosti od interesa za Ukrajinu i dok vlada SAD ne proceni njihov status i vrednost, možemo da istražimo mogućnosti za moguće dodatno finansiranje stranih oružanih snaga u iznosu do 200 miliona dolara za Grčku, naglasio je on u pismu.

-Pored toga, daću prioritet Grčkoj da dobije višak vozila otpornih na mine i zasede kada postanu dostupna tokom sledeće godine i razmotriću potrebe Grčke ako avioni za dopunjavanje goriva KC-135 budu dostupni. Pored C-130H, Ministarstvo odbrane radi na obezbeđivanju podataka o cenama i dostupnosti za kupovinu novih C-130J od strane Grčke, navedeno je u pismu.

Blinken je istakao da je Grčka napravila izuzetne korake u modernizaciji svojih odbrambenih sposobnosti i dodao da se raduje jačanju saradnje i razvijanju snažnijeg strateškog odnosa između oružanih snaga dveju zemalja.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da je danas važan dan za grčku nacionalnu odbranu i grčku diplomatiju jer je Grčka zvanično na putu da nabavi do 40 aviona F-35.

-Na osnovu pisma koje sam dobio od državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Entonija Blinkena, naglašena je i zapečaćena strateška dubina grčko-američkih odnosa, istakao je Micotakis.

Prema njegovim rečima, Grčka će istovremeno besplatno dobiti vrlo veliki paket opreme, a njime će biti ojačana sva tri roda oružanih snaga, kao i Obalska straža Grčke.

euronews.rs

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije