in

Američki tenkovi M1A1SA stigli u oblasti Avdejevke! (VIDEO)

Američki tenkovi M1A1SA stigli u oblasti Avdejevke! (VIDEO)

AMERIČKI tenkovi M1A1 Abrams su se ipak pojavili na liniji borbenog dodira, a snimci tenka, snimljeni negde u oblasti Avdejevke, pojavili su se na ukrajinskim resursima. Drugi detalji osim ovih za sada nisu dati.

Foto MoD Ukrajine

Pojava američkih tenkova na linijama fronta prijavljena je početkom januara ove godine, ali ponovo bez ikakvih specifičnosti. Bila je samo poruka da su se američki tenkovi pojavili na liniji fronta posle veoma dugog čekanja.

Pretpostavljalo se da su tenkovi bačeni u bitku da bi ‘preokrenuli tok na frontu’, jer se ispostavilo da nemački leopardi ipak nisu „najbolji“ tenkovi na svetu, a ista je situacija bila i sa britanskim hvaljenim Čelendžerom.

Na video snimku koji se pojavio, američki M1A1 Abrams sniman je kroz borbeno vozilo pešadije M2A2 Bredli, tenk je prošao pored Bredlija. Kako se navodi, tenk je snimljen krajem januara ove godine, ali bez ikakvih detalja.

Ranije smo pisali da su svi američki tenkovi M1A1SA Abrams isporučeni Ukrajini dobili ARAT (Abrams Reactive Armor Tiles) ugrađenu dinamičku zaštitu prve generacije.

U početku su tenkovi M1A1SA Abrams prebačeni u Ukrajinu bez kompleta za dinamičku zaštitu, poput borbenog vozila pešadije Bredli, ali je nakon velikih gubitaka potonjih, odlučeno da se sva američka oprema opremi dodatnom zaštitom. Koliko će izdržati u ovom krvavom sukobu ostaje da se vidi.

RUSIJA POSTEPENO UKLANjA UKRAJINSKE SNAGE IZ AVDEJEVKE

Ukrajinske snage su prinuđene da smanje artiljerijsku vatru da bi sačuvale municiju i gađale samo potvrđene ciljeve.

U međuvremenu, Rusi pokušavaju da naprave veliki proboj u ukrajinskoj odbrani kod Avdejevke. Uz podršku avijacije, ruska vojska je pokušala da probije tamošnju odbranu, izvestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na subotnjem večernjem brifingu, a citiraju ukrajinski mediji.

Novinar Andrij Caplienko, kojeg citira ukrajinski NV, izveštava da su ruske trupe ušle u Avdejevku sa severoistoka i da je situacija ukrajinskih trupa u gradu „postala kritična“.

-Danas je, prema mojim izvorima u Avdejevki, situacija u gradu postala kritična. Ruski jurišni avioni, iskoristivši oblačno vreme i nemogućnost kvalitetnog vazdušnog izviđanja, ušli su u grad sa severoistoka. Zaobišli su ukrajinske borbene formacije i učvrstili se u zgradi, navodi se u poruci.

Kako je primetio Caplienko, to znači da su stotinak metara udaljeni od glavne logističke arterije ukrajinskih vojnika.

-Ali situacija još nije beznadežna, kažu u vojsci. Ako u urbanoj sredini ima pešadijskih rezervi sa borbenim iskustvom, ruski proboj se i dalje može začepiti. U stvari, ovih dana se odlučuje o sudbini Avdejevke, dodao je novinar.

Foto: Printskrin

ZELENSKI U RABOTINU?

Predsednik Ukrajine obišao je isturene položaje ukrajinske vojske u rejonu sela Rabotino, Zaporoška oblast.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je selo Rabotino, Zaporoška oblast, gde se nalazi 65. zasebna mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine.

Tokom posete, šef države se sastao sa vojnim licima, izrazio im zahvalnost na službi i uručio im državna priznanja. Ovo je postalo poznato iz poruke Zelenskog.

-Čast je biti ovde danas. Podrška ratnicima i nagrada. Na njihovim plećima je teška, odlučujuća misija – da odbiju neprijatelja i zaštite Ukrajinu, navodi se u objavi šefa Ukrajine na Fejsbuku.

Poseta Zelenskog Rabotinu u regionu Zaporožja desila se u pozadini izveštaja ruskog Ministarstva odbrane o napadima na pravcu Zaporožja, gde je, prema ruskom resoru, uništena neprijateljska vojna tehnika, a ukrajinske oružane snage pretrpele su gubitke u ljudstvu u oblastima naseljenih mesta, uključujući Rabotino, Verbovoje, Nesterijanka.

Ova naselja imaju stratešku ulogu, a posebno Rabotino. Nalazi se na prometnom autoputu od Oričeva do Tokmaka, koji se naziva logističkim centrom. Od Rabotina do grada i dalje do Melitopolja ima oko 20 km.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije