in

Američki Senat podržao ulazak Finske i Švedske u NATO

Američki Senat podržao ulazak Finske i Švedske u NATO

AMERIČKI Senat odobrio je rezoluciju o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO-u, čiji je cilj da se ojača Alijansa u vreme kada traje rat u Ukrajini.

Foto: Printskrin Youtube/RafalCwiok

Podršku ratifikaciji dokumenata o pristupanju dve zemlje NATO-u dalo je 95 senatora, dok je jedan bio protiv.

Time je značajno nadmašena dvotrećinska većinu od 67 glasova potrebnih za ratifikaciju pristupnih dokumenata, prenosi Rojters.

Senatori obe partije, i demokrata i republikanaca, snažno su podržali članstvo Finske i Švedske u NATO-u, opisujući ih kao važne saveznike čije moderne vojske već blisko sarađuju sa NATO-om.

– Ovim istorijskim glasanjem šalje se važan znak održive, dvostranačke posvećenosti SAD NATO-u i osiguravanja da je naša Alijansa spremna da odgovori na izazove današnjice i sutrašnjice – naveo je američki predsednik DŽozef Bajden u saopštenju.

Jedni koji je glasao protiv bio je republikanac DŽoš Holi.

Nakon što je Senat odobrio protokole o pristupanju dve zemlje NATO-u, predsednik SAD treba da potpiše instrument ratifikacije sporazuma, rekao je portparol Stejt departmenta za Si-En-En.

Švedska i Finska podnele su zahteve za članstvo u NATO-u kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu 24. februara.

NATO je formalno pozvao dve zemlje da se pridruže savezu krajem juna, ali pristup Finske i Švedske moraju da ratifikuju parlamenti svih 30 država članica kako bi one bile zaštićene u skladu sa članom pet, odbrambenom klauzulom NATO-a koja podrazumeva da je napad na jednog od saveznika, napad na sve.

Proces ratifikacije mogao bi da traje do godinu dana.

BONUS VIDEO: 

UPOZORAVAJUĆI MANEVRI: Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije