in

“ALPE NE IZGLEDAJU DOBRO…” Zabrinutost za ovogodišnju sezonu skijanja zbog nedostatka snega

“ALPE NE IZGLEDAJU DOBRO…” Zabrinutost za ovogodišnju sezonu skijanja zbog nedostatka snega

NEDOSTATAK snežnih padavina i neuobičajeno toplo vreme doveli su do toga da veliki deo Alpa ne izgleda dobro za ovo doba godine.

FOTO: AP/Tanjug

U centralnim evropskim planinama može se videti trava koja prekriva padine širom regiona, a situacija izaziva glavobolje operaterima ski-staza i ljubiteljima skijanja i snega, preneo je AP.

Trava, kamenje i zemlja bili su vidljivi u nekim evropskim skijaškim centrima, poput Inzbruka u Austriji, Vilar-sur-Olona i Kran-Montane u Švajcarskoj, i Lengrisa u Nemačkoj i daleko šire.

Nedostatak snega oživeo je zabrinutost zbog temperaturnih preokreta koji su povezani sa klimatskim promenama, navodi AP.

Nedostatak snega posebno je frustrirajući oko švajcarskog Adelbodena, koji će u subotu biti domaćin Svetskog kupa u skijanju, i generalno privlači 25.000 navijača za jedan dan trke.

Početak 2023. godine zapravo predstavlja samo nastavak tamo gde su mnoge zemlje stale, jer je prošla godina bila najtoplija zabeležena i u Švajcarskoj i Francuskoj.

U susednoj Francuskoj, nacionalni meteorološki zavod Meteo Frans saopštio je da je 2022. godina završena nekim od najtoplijih vremena koje je zemlja ikada iskusila u ovo doba godine.

Meteo Frans navodi da su u južnim Alpima i na severnim Alpima, na padinama iznad 2.200 metara, padale skoro normalne snežne padavine. Ali snega primetno nedostaje na nižim nadmorskim visinama u severnim Alpima i širom Pirineja, dodaje Meteo Frans.

BONUS VIDEO: UMESTO NA SANKAMA, DEDA MRAZEVI STIGLI – SAJLAMA: Novogodišnja atrakcija u Baru


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije