in

Alijansa u gadnom problemu sa vojnim zalihama, ali i dalje sebe smatraju najjačom silom sveta

Alijansa u gadnom problemu sa vojnim zalihama, ali i dalje sebe smatraju najjačom silom sveta

ŠEF NATO Jens Stoltenberg priznao je da u Alijansi postoji problem sa vojnim zalihama, ali je, tvrdi on, Severnoatlantski savez jači od Rusije.

Foto: Tanjug/AP

– NATO je najveća vojna sila u svetu, Alijansa predstavlja polovinu svetske vojne sile i u vojnom pogledu jači smo od Rusije – rekao je Stoltenberg na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Stoltenberg je priznao da je rusko-ukrajinski sukob ogolio očigledne probleme u Alijansi – za podršku borbenih dejstava potrebni su rezervni delovi, municija i održavanje.

– Od početka rata u Ukrajini mi smo istrošili zalihe, sada su one nedovoljne. Zbog toga hitno pojačavamo proizvodnju – rekao je on.

Podsetimo, pre dva dana u Briselu je održan sastanak ministara odbrane NATO na kojem je jedna od prioritetnih tema bila veća proizvodnja municije koja će se slati Ukrajini, a druga popunjavanje zaliha država članica.

Uoči sastanka Stoltenberg je rekao da će ove godine 18 država od 31, koliko ih ima u NATO; trošiti na odbranu više od dva odsto BDP-a.

Na samitu Alijanse u Velsu 2014. godine utvrđena je obaveza da u narednih deset godina svaka članica podigne svoje vojne rashode do dva odsto BDP.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA TELIMA U RUŠEVINAMA KAN JUNISA: Lokalno stanovništvo izvlači mrtve i ranjene


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije