in

Alijansa jača prisustvo na ruskim granicama

OČEKIVANO trajno razmeštanje brigade nemačke vojske /Bundesver/ u Litvaniji označava jačanje vojnog prisustva NATO-a blizu ruskih granica, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Foto: EPA

– Pojačana aktivnost i vojni potencijali NATO-a i članica Alijanse blizu ruskih granica su provokativni. To vodi ka eskalaciji vojnih tenzija, a ne ublažavanju, suprotno od onoga što zapadni političari govore običnim Evropljanima – rekla ja Zaharova novinarima.

Ona je podsetila da su Berlin i Vilnjus prošlog meseca potpisali sporazum po kojem će vojno prisustvo Bundesvera u Litvaniji biti na nivou brigade.

– Razmeštanje kontingenta počeće sledeće godine, sa ciljem da se dostigne njegova operativna spremnost do 2027. godine, pod uslovom da Litvanci izgrade neophodnu infrastrukturu. Brigada od gotovo 5.000 oficira i 200 civilnog osoblja biće trajno stacionirana u Litvaniji – navela je Zaharova.

Zaharova ja naglasila da čim brigada dostigne operativnu spremnost, NATO namerava da pod svoju komandu prebaci borbenu taktičku grupu, koja je sada operativna u Litvaniji, javio je TASS.

– Jačanje snaga Alijanse na istočnom krilu odvija se ubrzano. To se radi i na koalicionoj i bilateralnoj osnovi. Osim toga, ove godine biće održan niz vojnih vežbi na teritoriji baltičkih zemalja, a njihovi scenariji podrazumevaju takozvanu pripremu za sukob većih razmera – dodala je Zaharova.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije