in

Albanski sateliti kompanije “Spejs eks” lansirani u svemir (VIDEO)

Albanski sateliti kompanije “Spejs eks” lansirani u svemir (VIDEO)

DVA albanska satelita, “Albanija 1” i “Albanija 2” lansirana su danas iz baze Kejp Kanaveral na Floridi u okviru misije američke kompanije Spejs eks “Transporter-6”, saopštio je albanski premijer Edi Rama.

Foto: Fejsbuk printskrin/Edi Rama

– Albanija od danas ima više visokotehnoloških mogućnosti za kontrolu, zaštitu i upravljanje svojom teritorijom, pružajući vitalne podatke u realnom vremenu o brojnim ključnim aspektima za održivi razvoj – istakao je na svom Fejsbuk profilu Edi Rama.


Albanske satelite u orbitu je prenela raketa “Falkon 9”, koja je u okviru misije “Transporter-6” je šesta treba da isporuči 114 mikrosatelita i drugih svemirskih letelica u orbitu.

Albanija će satelite koristiti isključivo za obradu geoprostornih informacija (GIS), kao i za obezbeđivanje proizvoda za snimanje i drugih komponenti, navodi “Albenijan post”.

Između ostalog, dva satelita će biti stavljena na raspolaganje institucijama koje obavljaju poslove u vezi sa teritorijom, vodom, šumama, požarima, urbani otpadom ili poljoprivrednom proizvodnjom.

BONUS VIDEO: PRE 100 GODINA NASTAO JE SOVJETSKI SAVEZ – Burna istorija nekadašnje supersile


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije