in

“AL AKSU HOĆE DA PRETVORE U JEVREJSKI HRAM”: Premijer Palestine optužuje Izrael

“AL AKSU HOĆE DA PRETVORE U JEVREJSKI HRAM”: Premijer Palestine optužuje Izrael

PALESTINSKI premijer Mohamad Štajeh reagovao je danas na posetu ministra izraelske vlade Itamara Ben-Gvira svetom mestu u Jerusalimu i optužio Izrael da je to pokušaj da se velika džamija Al Aksa “pretvori u jevrejski hram”.

Foto: EPA

Štajeh je u obraćanju kabinetu takođe pozvao Palestince da se “suoče sa racijama na džamiju Al Aksa” nakon što je izraelski ministar za nacionalnu bezbednost obišao periferiju kompleksa džamije.

Lider Jevrejske snage Ben-Gvir je prvi put, otkako je prošle nedelje preuzeo dužnost u novoj vladi premijera Benjamina Netanjahua, došao na mesto gde je kompleks džamije, poznato muslimanima kao Plemenito utočište, a Jevrejima kao Hramovna gora, u starom gradu Jerusalima, uz veliki kontingent policajaca, preneo je AP.

On duže vremena poziva na veću prisutnost Jevreja na svetom mestu, što Palestinci vide kao provokaciju i kao potencijalnu uvertiru za izraelsko preuzimanje potpune kontrole nad kompleksom.

Ova lokacija je bila poprište čestih sukoba između palestinskih demonstranata i izraelskih snaga bezbednosti, poslednji put u aprilu prošle godine, podseća američka agencija.

BONUS VIDEO: SNIMCI DEJSTVA “GRADA” – Dejstva ruskih projektila u zoni odbrane vazdušnog prostora


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije