in

Advokati češljali kompromitujuće pojmove sa imenom člana britanske porodice

OD brojnih poznatih ličnosti dovođenih u vezu sa pedofilom Džefrijem Epstajnom otkako su minule nedelje počele da se niz bulevar novinskih tekstova slivaju informacije iz otpečaćenih sudskih spisa, čini se da je “najveći” udarac podneo britanski princ Endru. Kako otkrivaju izvori “Dejli mejla”, vojvodu od Jorka i brata kralja Čarlsa Trećeg “razorila” su nedavna otkrića koja su pod svetla svetskih reflektora ponovo vratila optužbe za seksualno zlostavljanje, a koje je ranije iznela Virdžinija Džufre.

Foto: EPA

– On nema emocionalni kapacitet da se nosi sa ovim. Zaključao se u sobu i nema pojma kako da odgovori na sve to – rekao je izvor.

Nova runda otključanih dokumenata iz tužbe koju je 2015. podnela Džufre protiv Epstajnove bivše saradnice Gilejn Maksvel, koja je u zatvoru zbog optužbi za podvođenje maloletnica, pokazali su da je sud naredio advokatima Maksvelove da iz njenih elektronskih uređaja “izvuku” sve podatke koji sadrže njegovo ime, ali i drugih Epstajnovih poznanika, uz reči poput “seks igračka” ili “erotika”. Na spisku pojmova našli su se i “princ”, “Endru”, “vojvoda”, “Jork”, “kraljevski”, “maloletni”, “masaža”, “rob”, “seks”, “bradavica”, “erotski”, “maloletnica”.

Među čak 368 pojmova koje je trebalo pročešljati pominje se i ime bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, koji tvrdi da je prekinuo veze sa Epstajnom pošto je optužen za trgovinu ljudima. Princ Endru je više puta negirao optužbe Džufre koja tvrdi da ju je Maksvelova naterala da spava sa njime tri puta kada joj je bilo 17 godina. Taj slučaj je, inače, rešen kada se Džufre nagodila sa Endruom pre nekoliko godina.

Papiri izvađeni iz fioka otkrili su i da je Maksvelova neprestano tražila nove devojke za Epstajna. Još jedna od devojaka koja je iznela optužbe protiv milijardera Johana Sjoberg ispričala je da su joj plaćali 200 funti za svaku masažu, a da je dodatnih 100 funti dobijala ukoliko bi uradila neku seksualnu uslugu za Epstajna. Sve se događalo u kući milijardera na Palm Biču na Floridi.

Otvara se pitanje da li će se bivši član britanske kraljevske porodice trpeti pravne posledice posle novih otkrića. Kako je za “Obzerver” izjavio branilac nekoliko Epstajnovih žrtava Spenser Kuvin, princ Endru bi morao da svedoči pod zakletvom o svojoj ulozi u skandalu povezanim sa Džefrijem Epstajnom.

– Vojvoda od Jorka mora da odgovara za ono što sada izlazi u javnost, a po zakonu je obavezan da kaže istinu – rekao je on.

Istovremeno, na videlo je izašlo još imena iz američkog “visokog” društva, među kojima je holivudski producent osuđen za silovanje više žrtava Harvi Vajnstin, advokat Robert Kenedi Mlađi koji je ušao u trku za kandidata demokrata na predsedničkim izborima 2024, kao i bivša supruga princa Endrua i vojvotkinja od Jorka Sara Ferguson. Kenedi je, prema dokumentima, jednom bio na Epstajnovom imanju na Floridi. Portparol Kenedijeve kampanje izjavio je da je on posetio imanje tokom uskršnjeg putovanja i da je to bilo pre skoro 30 godina, “mnogo pre nego što je kriminalno ponašanje gospodina Epstajna postalo javno poznato”.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije