in

KRŠENJE MORALNIH I AUTORSKIH PRAVA: Privredni sud u Beogradu zabranio kompaniji “Maskom” prodaju šest albuma EKV

ZADUŽBINA Milana Mladenovića saopštila je da je Privredni sud u Beogradu privremenom merom zabranio dalju prodaju i oglašavanje “Maskomovih” ploča i diskova grupe “Ekatarina Velika” – “Dum dum”, “Neko nas posmatra”, “Samo par godina za nas”, “Iznad grada”, “LJubav” i “Krug”.

Foto Goranka Matić

Kompanija “Maskom” je dužna da u roku od osam dana povuče navedena izdanja iz prodaje, pod pretnjom novčane kazne od 500.000 dinara.

Sud je odredio ove mere radi obezbeđenja moralnih, autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je “Maskom” izdao i prodavao ove nosače zvuka a da nije naveo njihova imena, čime je prekršio zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na muzičkom delu.

Iz Zadužbine podsećaju da se još od 2015. vlasnik kompanije “Maskom” bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva lajv albuma, tvrdeći da je ta prava otkupio od poslednjeg menadžera EKV, koji nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za lajv snimke).

“Maskom” od tada izdaje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma, niti obnovio ugovore sa autorima i interpretatorima. Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija “Maskom” i “Tin dram” vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV, kao i PGP RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije