in

Elvis mi je bio opsesija, a posle svega sam završio u bolnici (FOTO)

Elvis mi je bio opsesija, a posle svega sam završio u bolnici (FOTO)

MLADI glumac Ostin Batler (30) sve do ove godine široj je javnosti bio najpoznatiji po ulogama u dečjim filmovima, a ljubitelji filma znali su ga i kao Teksa Votsona iz Tarantinovog dela “Bilo jednom u Holivudu”.

Foto: EPA

No, od juna ove godine Ostin je postao jedan od najtraženijih glumaca današnjice i jedan od najizglednijih kandidata za nagradu Oskar za najboljeg glavnog glumca. Razlog je njegova maestralna uloga kralja rokenrola Elvisa Preslija u filmu Baza Lurmana “Elvis”, kojom je Ostin pokazao da zna ne samo da glumi nego da i peva i pleše.

Ostin Robert Batler rođen je 17. avgusta 1991. u kalifornijskom gradu Anaheimu. Odrastao je odmah iza ugla Diznilenda i iako je za Vog rekao da njegova porodica “nije imala mnogo novca”, njegova majka bi uvek častila porodicu sezonskim propusnicama za Diznilend. Godine 2014. Batler je nažalost izgubio majku Lori, koja je preminula nakon borbe s rakom. I Batler i kralj rokenrola ostali su bez majke kada su imali samo 23 godine. Batler je objasnio da se zbog toga oseća još više povezanim s Preslijem.

– Kad sam saznao za njegovu majku, a potom i da smo bili istih godina, to me jednostavno pogodilo. Bila je to samo jedna od onih stvari za koje znaš da su se zvezde složile i to je jednostavno postalo najličnija stvar – rekao je.

Foto: EPA

Počeo je da se bavi glumom sasvim slučajno, kada mu je bilo 13 godina. Sve je počelo zahvaljujući njegovom polubratu, koji je išao na audiciju na jednom sajmu, a mali Ostin ga je pratio. Tada su ga spontano pitali da li želi i on da se okuša u toj ulozi.

– Ne znam šta me je spopalo tog dana jer sam bio tako sramežljiv, ali odgovorio sam “da  – rekao je.

Vrlo brzo počeo je da ide na satove glume, a zbog toga se od sedmog razreda školovao kod kuće. Godine 2005. Batler je dobio prvi stalni posao u Nikelodonovoj seriji “Ned’s Declassified School Survival Guide”, a usledila je i gostujuća glavna uloga u seriji “Hannah Montana”. Takmičenje za ulogu Elvisa bilo je intenzivno, a Batler je bio bolji od Harija Stajlsa, Majlsa Telera i Ansela Elgorta.

Reditelj Baz Lurman otkrio je kako nije dao ulogu Stajlsu jer je on već velika zvezda. Na Filmskom festivalu u Kanu Batler je rekao: “Život sam stavio dve godine na pauzu i jednostavno sam upijao sve što sam mogao i Elvis mi je postao opsesija. Sve svoje vreme i energiju posvetio je svladavanju lika i učenju svega što se moglo znati o kralju rokenrola.”

Foto: EPA

Iako je Batlerova predanost pridonela njegovoj izvedbi, priznao je da to nije bilo najbolje za njega na ličnom nivou.

– Možete izgubiti dodir s onim što zapravo jeste, a meni se to definitivno dogodilo kad sam završio s Elvisom – ne znajući više ko sam – rekao je za GQ.

Nakon završetka snimanja Batleru je bilo teško da se reši specifičnog južnjačkog naglaska Elvisa Preslija.

– U ovom trenutku stalno pitam ljude: “Je li ovo moj glas?” To je jedna od onih stvari koje određene stvari pokreću. Kad živiš s nečim dve godine i ne radiš ništa drugo, mislim da si ne možeš pomoći. To postaje deo tvog bića – dodao je Batler.

Preuzimanje uloge Elvisa Preslija uzelo je i emocionalni i fizički danak.

– Probudio sam se u 4 ujutro s nepodnošljivim bolovima i hitno su me prevezli u bolnicu. Moje telo jednostavno je počelo da se gasi dan nakon što sam završio snimanje “Elvisa” – kazao je Batler, kojem je posle dijagnostikovan virus koji ima simptome slične upali slepog creva.

Ostin je u vezi s Kajom Gerber, manekenkom koja je nastavila stopama svoje majke Sindi Kraford.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije