in

USTAVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE: Policijski čas bio neustavan

USTAVNI sud Republike Srpske utvrdio je da zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja (policijski čas) tokom prošle godine, nisu bili u saglasnosti sa Ustavom te Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Foto: O. M.

Kako je saopšteno iz suda neustavni su bili zaključci od 31. marta, 6. aprila, 27. aprila i 5. maja 2020. godine. Tada je Štab ograničio kretanje stanovništva, prvo nedozvoljavajući prelazak iz opštine u opštinu, a zatim i potpunu zabranu kretanja tokom prvomajskih praznika i proslave Đurđevdana.

– Ustavni sud je utvrdio da je Republički štab za vanredne situacije, donoseći osporene zaključke, prekoračio svoja ovlašćenja operativno-stručnog tela formiranog za koordinaciju i rukovođenje prilikom zaštite i spasavanja na teritoriji Republike, shodno relevantnim odredbama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama. Takođe, Ustavni sud je utvrdio da navedeni štab nije bio ovlašćen ni da, u smislu odgovarajućih odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ograniči kretanje u zaraženom i ugroženom području, a imajući u vidu nadležnosti ministra zdravlja i socijalne zaštite u ovom kontekstu – navodi se u saopštenju.

Naglašava se da je Ustavni sud konstatovao da se samo zakonom mogu uvesti ograničenja kretanja ukoliko je to neophodno radi zaštite bezbednosti i zdravlja ljudi, te da Republički štab za vanredne situacije nije bio ovlašćen da osporenim aktima ograniči i zabrani kretanje na teritoriji Republike Srpske.

– Postupajući na ovakav način ovo telo je, suprotno Ustavu, na sebe preuzelo zakonodavna ovlašćenja Narodne skupštine Republike Srpske, čime je postupilo suprotno zajemčenim načelima vladavine prava i podele vlasti – navodi Ustavni sud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije