in

UCENA OD MILION KM! Banjalučki haker tražio 500.000 evra od Ivana Begića da ne objavi eksplicitni snimak

UCENA OD MILION KM! Banjalučki haker tražio 500.000 evra od Ivana Begića da ne objavi eksplicitni snimak

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova (MUP) Srpske podnelo je prijavu protiv A. B. zbog ucene. Kako saznajemo, reč je o hakeru iz Banjaluke Aljoši Borkoviću koji je tražio 500.000 evra, odnosno milion maraka da ne objavi eksplicitni snimak do kojeg je došao neovlašćenim pristupom zaštićenom kompjuteru.

Foto Shutterstock

Prema nezvaničnim informacijama, na meti banjalučkog hakera bio je bivši banjalučki odbornik Ivan Begić.

– Uprava kriminalističke policije MUP RS podnela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izveštaj o izvršenom krivičnom delu protiv lica inicijala A. B. iz Banjaluke, zbog sumnje da je izvršilo krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, u vezi sa krivičnim delom ucena – saopšteno je iz policije.

Iz policije navode da za Borkovića postoji osnov sumnje da je u periodu od jula do 4. septembra 2021. godine korišćenjem lažnog naloga elektronske pošte doveo u zabludu oštećeno lice, koje je verujući da se radi o verodostojnom pošiljaocu, otvorilo i aktiviralo nalog elektronske pošte.

Krađa identiteta i lozinki

MUP Srpske upozorava građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte, koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad, bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

To je bez znanja i saglasnosti oštećnog Begića omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuteru. Nakon toga je osumnjičeni kontaktirao sa oštećenim zahtevajući iznos od 500.000 evra u zamenu za neobjavljivanje videa eksplicitnog sadržaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije