in

U Banjaluci predsednik RS Milorad Dodik primio ministra Petera Sijarta

U Banjaluci predsednik RS Milorad Dodik primio ministra Petera Sijarta

MAĐARSKA nastavlja i dalje sa podrškom privrednom razvoju Republike Srpske. Koristi od toga imaće poljoprivrednici i sama privreda Srpske, kao i Mađarska, budući da je reč o programu koji predviđa mogućnost nabavke poljoprivrednih mašina koji ta zemlja proizvodi, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto, nakon sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom u Banjaluci.

Dodik i Sijarto foto Borislav Zdrinja

– Predviđeno je da okvirni iznos bude 6,5 milijardi forinti (oko 33 miliona KM), ali ukoliko bude potrebno dopunićemo taj iznos da bi svako ko je aplicirao dobio podršku – naglasio je Sijarto i dodao da je na drugom pozivu prijavljeno više od 1.700 zainteresovanih poljoprivrednika.


Poručio je da je u interesu EU i Balkana da se ubrza proces integracije ovog područja u EU, ali da je za njegovo ubrzavanje neophodno i da EU sa poštovanjem razgovara sa predstavnicima regiona.

– Na pragu smo predsedavanja Mađarske EU i jedan od prioriteta biće ubrzavanje procesa proširenja – istakao je Sijarto.

Dodao da je Mađarska uvek bila protiv sankcija bilo kom političaru u regionu, kao i protiv toga da se smanjuju sredstva namenjena za podršku razvojnim projektima u zemljama Balkana.

Putin, Erdogan i Orban

PREDSEDNIK Srpske je naveo da 17. februara ide na put i da će imati sastanke sa predsednicima Rusije Vladimirom Putinom, Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, kasnije tog meseca i sa predsednikom Turske Redžepom Tajip Erdoganom, a da će početkom marta Srpsku posetiti mađarski premijer Viktor Orban.

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je da veoma poštuje politički pristup Mađarske prema regionu i istakao da je ta zemlja prirodan partner za razvoj odnosa EU sa Balkanom.

Dodik je rekao da je i ovim sastankom potvrđeno da Srpska želi i jeste na evropskom putu. Istakao je da Mađarska i Srpska nemaju nijedan otvoreni problem.

– To nas čini slobodnim da možemo da razgovaramo o aspektima odnosa koji su bitni za ekonomiju. Verujem da će u narednih mesec i po dana biti definisani neki novi projekti i odnosi po tom pitanju. To se odnosi na oblasti energetike i poljoprivrede, gde smo razvili uspešan program – rekao je Dodik.

Dodao je da sa Mađarskom žele da osmisle strategiju da bi poznate količine ruda mogli da eksploatišu na način koji bi bio u obostranom interesu. Najavio je i da će svi koji su aplicirali u programu podrške poljoprivrednicima, bez obzira na ograničen iznos i što je više aplikacija od odobrenih, moći koristiti taj program.

Prema njegovim rečima, Sijarto je veoma jasno i ranije rekao da “sa nama treba razgovarati, a ne razgovarati o nama, što je suština dobrih odnosa”.

– Radujemo se i pozdravljamo činjenicu da će uskoro Mađarska preuzeti predsedavanje EU – rekao je Dodik i naglasio da je Viktor Orban veliki prijatelj Srpske i da će tokom njegove posete RS verovatno biti potpisani ugovori koji su u tom trenutku izvodljivi. – Mađarskoj nećemo zaboraviti što je u jednoj teškoj godini, kakva je bila prošla, pomogla Srpskoj da prođe lakše kroz tu godinu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije