in

Sve učestalije preteće poruke radikalnih islamista iz Federacije BiH

Sve učestalije preteće poruke radikalnih islamista iz Federacije BiH

VEĆ tri meseca u BiH je sve glasnije obraćanje raznih radikalnih islamista putem medija i društvenih mreža gde se širi mržnja prema Srbima, Republici Srpskoj i antisemitskih stavova. Među glavnim “megafonima” radikalnih islamista nalazi se bivši pripadnika odreda “El mudžahedin” Sanin Musa.

Foto: Arhiva VN

Njegove poslednje izjave kojima se pozivaju Bošnjaci da se vozaju u kolonama automobila sa ratnim zastavama sa ljiljanima povodom 1. marta takozvanog dana nezavisnosti BiH, kao i pozivima da se okupe pred Sudom BiH kad bude suđenje Miloradu Dodiku, predsedniku RS, dokaz su da se radikalni islamisti ponovo angažuju u BiH, kažu sagovornici “Novosti”.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama, kaže da su islamisti zauzeli društvene mreže koje su pune radikalnih stavova i poziva na sukobe u BiH.

– Očigledno je strancima potrebno da se zaoštri sutuacija u BiH i sada su u prvi plan isplivali američki “džepni mudžahedini”, među kojima je i Sanin Musa. Ideje koje se već mesecima plasiraju u BiH putem, pre svega, društvenih mreža, ali i javnih istupa, poruke su kojima se izazivaju sukobi. Sve ovo ide u smeru da se spreče dogovori političkih lidera u BiH – ističe Galijašević.

Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbednost i zaštitu u Banjaluci, kaže da zapaljive poruke ne doprinose ničemu dobrom u BiH.

– U silnim pokušajima da se naprave dogovori unutrašnjeg političkog faktora u BiH, te aktivnosti mogu samo da vode ka destabilizaciji do sada postignutih dogovora – smatra Župljanin.

Mržnja veliki problem

PREDSEDNIK Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kaže da Bošnjaci imaju pravo da obeležavaju svoje datume, samo nemaju pravo da to bude usmereno protiv građana srpske ili hrvatske nacionalnosti, ili protiv Republike Srpske.

– Banjaluka u ljubavi prema Srpskoj ne gaji mržnju prema BiH, za razliku od Sarajeva gde postoji velika netrpeljivost i mržnja prema RS i to je osnovni problem – rekao je Stevandić.

Dodao je i da su indikativne dve stvari, od kojih je prva da se obeležava takozvani dan nezavisnosti, kojeg Srpska i Srbi ne priznaju i o kojem se nije izjasnilo ni jedno zajedničko telo na nivou BiH.

– A druga je da to organizuje Musa, poznat kao neko ko stalno destabilizuje prilike na ovom prostoru, za sada kroz verbalna delovanja, a znamo i kakva je njegova uloga bila u proteklom ratu – napomenuo je Župljanin.

Ako je imalo svesti, rekao je Župljanin, treba se okanuti tih i takvih bespotrebnih delovanja koja mogu biti samo štetna po ukupne procese u BiH.

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu PS BiH Milorad Kojić izjavio je da je krajnje vreme da federalna policija spreči Sanina Musu da diže tenzije, provocira i unosi strah kod ljudi koji su preživeli strahote rata. Kojić je, povodom sporne objave Muse na “Fejsbuku”, naglasio da je neophodno da on bude kažnjen i da prestane sa takvim vidom ponašanja, jer to u budućnosti može izazvati ozbiljan problem u Federaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije