in

ŠTA SE KRIJE IZA DODIKOVOG NON-PEJPERA: Desna ruka srpskog lidera objasnila suštinu cele ideje

REPUBLIKA Srpska je u Dejtonu potpisala i Aneks 4, a to je Ustav BiH, po kome je određena struktura države i nivo autonomije RS koji je u proteklih 25 godina degradiran tako da ima više BiH a manje RS, kaže Radovan Kovačević savetnik Milorada Dodika za unutrašnja politička pitanja objašnjavajući smernice najavljenog banjalučkog„non pejpera“.

Foto: D. Pozderović

Kovačević kaže da sve što je do sada radio visoki predstavnik u BiH, predstavljajući jedan deo međunarodne zajednice, radio u potpunosti protiv Dejtonskog sporazuma.

„Non pejper“ treba da povrati nadležnosti Srpske

– Dakle, nezakonitim intervencijama narušena je ustavna pozicija RS, protivno volji srpskog konstitutivnog naroda. BIH je centralizovana a RS su oduzete nadležnosti koje su joj po Ustavu pripadale – objašnjava Kovačević. 

Iz tih razloga, RS smatra da je potrebno 25 godina posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma da se podvuče crta i da vidimo šta je to što danas imamo u BIH.

Prvo dogovor u RS pa poziv na razgovor Federaciji

– Po nama, ono što danas imamo u BiH je neprihvatljivo i mi na to nismo pristali već na ono što piše u Dejtonskom sporazumu i Aneksu 4. Smatramo da na osnovu toga treba da RS i Federacija kao i tri konstitutivna naroda otvorimo dijalog i da vidimo da li postoji način da BIH postoji i u budućnosti –  dodaje Kovačević.

Kovačević kaže da RS ne traži ništa više sem uvažavanja, a ukoliko toga ne bude, onda je jedno od rešenja za BiH – mirno razdruživanje.  

– Odnosno, da RS dobije pravo na samoopredeljenje. Da ponovim, platforma RS je Dejtonski sporazum i Dejtonska BiH – ističe Kovačević. 

Ako nema razgovora naš „non pejper“ ide u svet

Republika Srpska, po njegovim rečima, još treba da odluči na koji način će biti uspostavljena komunikacija sa drugom stranom i kome će dokument biti dostavljen

– To se neće raditi još, jer u toku naredne nedelje nas očekuje određena vrsta rasprave u Narodnoj skupštini RS o potrebi da se pokrene dijalog između RS i Federacije kao i između konstitutivnih naroda BIH o budućnosti BiH. Ukoliko naš poziv na dijalog ne bude prihvaćen  onda bi „non pejper“ mogao da postane aktuelan  i poslan na sve relevantne adrese u svetu – najavljuje Kovačević.

Podsećanja radi, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska napravila svoj non-pejper, uz komentar: „Ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-pejper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima”.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije