in

Skeneri i video nadzor biće deo izbornog porocesa u RS

SRPSKA već uveliko radi na izradi svog Izbornog zakona, jer ne prihvata nametanje Izmene izbornog zakona od strane Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH, kojeg RS ne priznaje. Napisana je i radna verzija zakona koja predviđa da RS formira svoju Republičku izbornu komisiju, kao i da bude nadležna za izbor za predsednika i potpredsednike Republike, za Narodnu skupštinu, načelnike, gradonačelnike, poslanike i sve ono što nije sa nivoa zajedničkih institucija.

Foto: B.Milošević

Predsednik Vlade RS Radovan Višković kaže da postojeći Ustav BiH i Ustav RS dozvoljavaju da Srpska uredi izborni proces na svojoj teritoriji. CIK BiH ostaje da uređuje izbor srpskog člana Predsedništva BiH i poslanike za Parlamentarnu skupštinu BiH.


– U ovoj radnoj verziji ugradili smo i eventualne izmene izbornog zakona BiH koje se odnose na transparentnost primenom savremenih digitalnih sistema. To je skener i video-nadzor kako bi izborni proces u Srpskoj bio na transparentan način održan – rekao je Višković nakon sastanka predstavnika parlamentarnih stranaka RS.

Predsednik NS RS Nenad Stevandić, kaže da je ustavni osnov za donošenje izbornog zakona Srpske neosporan i da će to biti najbolji izborni zakon u BiH, jer je predviđena digitalna kontrola glasanja.

– Ukoliko bude usvojen navedeni zakon, izbori će biti sprovedeni u skladu sa njim – dodao je Stevandić.

Pokušaj skretanja pažnje

LIDER PDP Branislav Borenović, kaže da je ideja o donošenju Izbornog zakona RS pokušaj skretanja pažnje sa SNSD glasanja u Domu naroda PS BiH gde će evidentno biti protiv poštenih izbora i uvođenja novih tehnologija u izborni proces. Imali su priliku da Savet ministara, u kojem sede njihovi ljudi, predloži izmene Izbornog zakona, što nisu uradili.

Predsednik DNS Nenad Nešić izjavio je da Srpska želi moderan izborni zakon, a ne nametanje.

– Izborni zakon treba da donesu izabrani predstavnici, a ne takozvani visoki predstavnik. Podržavamo uvođenje skenera i dodatne kontrole kako bi dobili na regularnosti izbora – kaže Nešić.

U Predstavničkom domu PBiH su krajem prošle godine usvojene Izmene izbornog zakona BiH, ali se očekuje da taj dokument padne u Domu naroda gde SNSD ima dovoljan broj ruku da ga obori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije