in

Republika Srpska je snažan oslonac Srbima na Balkanu

Republika Srpska je snažan oslonac Srbima na Balkanu

INOSTRANI član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Jelena Guskova ocenila je da je Srpska od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma jačala i da je postala snažan oslonac srpstva na Balkanu.

Foto I. Marinković

– Republika Srpska misli o Srbima u Srbiji, na Kosovu i Metohiji, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Mađarskoj, Albaniji… Videla sam i osetila kako Republika Srpska brine o svima. Ona je srž srpstva na Balkanu – izjavila je Guskova za Srnu, povodom predstojećeg Dana Republike – 9. januara i 31 rođendana Srpske.

Ona je navela da je najteži period bio kada su postojale namere da se ukine Republike Srpska, ali je sačuvana voljom naroda.

– Čini mi se da je najteži period bio 1994. i 1995. godine, naročito kada su pisali Dejton. Na zapadu su računali da Republika Srpska neće izdržati, da će za pola godine postati deo jedinstvene muslimanske BiH – kaže Guskova.

Ona je navela da je vidljiva snaga srpskog naroda, što se ogleda u zaštiti sopstvenih interesa i željom za samostalnim odlučivanjem i donošenjem odluka.

– Bez potčinjavanja EU i naročito Vašingtonu. Srpski narod treba da odluči, sa kim da živi, sa svima u miru, to je tačno, ali na koji način. Dokaz tih dobronamernih želja je postojanje Republike Srpske – istakla je Guskova, koja je i rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka.

Govoreći o odnosu sa Ruskom Federacijom, ona je istakla da je ponosna na saradnju, jer, kako kaže, Rusija nema drugog oslonca osim Srba na Balkanu.

– To je jedna vrlo dobra osobina Srba, čim se nešto dešava sa Rusijom oni stanu u našu odbranu što nije bio uvek slučaj sa ruske strane kada je bio (Boris) Jelcinj, nisu oni to radili. Međutim, Srbi i na to ne obraćaju pažnju znajući da imamo zajedničku budućnost – navela je ona.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 31 godina postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

BONUS VIDEO: CANETOVA RAKIJA SVETSKA BAŠTINA: Šljivovica iz Čačka izabrana da nas predstavlja pred UNESKOM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije