in

Radnici 30 banjalučkih vrtića održali štrajk upozorenja

RADNICI 30 banjalučkih vrtića Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje su danas održali jednočasovni štrajk upozorenja, ističući da plate u ovoj ustanovi nisu povećavane punih 17 godina.

Foto: SRNA

Predsednik Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Snježana Markić Stojaković rekla je da radnici traže povećanje plata i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

– Vaspitači nemaju više od 1.000 do 1.1100 KM platu – navela je Stojakovićeva, ističući da žele vratiti dostojanstvo i ugled radnika predškolskih ustanova.

Stojakovićeva je istakla da zaposleni u Centru ne žele da štrajk dobije bilo kakvu političku konotaciju.

– Nadam se da će oni koji su nadležni sesti, razgovarati i doći do povećanja plata – rekla je Stojakovićeva.

PODRŠKA

DRAGAN Gnjatić je rekao da Sindikat obrazovanja pruža apsolutnu podršku kolegama, ističući da je štrajk po zakonu i da će o narednim koracima odlučiti sindikalna organizacija. Gnjatić je istakao da se predškolske ustanove u Srpskoj finansiraju iz budžeta lokalnih zajednica i da lokalne zajednice obezbeđuju sredstva.

Zaposleni u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje kažu da im je od avgustovske plate obećano povećanje plate od 50 KM, ali da to nije realizovano.

Radnici koji svaki radni dan vode brigu o hiljadama mališana kažu da se bore za svoja prava, te da su se odlučili na štrajk jer je došlo do povećanja troškova života.

Predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić kaže da su zaposleni u Centru za predškolsko vaspitanje pokazali jedinstvo i upozorili nadležne organe da ozbiljno shvate situaciju i poboljšaju im materijalni i socijalni status.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije