in

Prvog dana Nove 2024. stigla “čestitika” šestorici Srba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, prvog dana Nove 2024. godine, saopštilo je da je šest Srba optužilo za genocid u Srebrenici.

Foto :V Mitrić

Optužnica je, za navodno počinjeni genocid u Srebrenici, podignuta protiv Lazara Ristića (66), Mladena Mihajlovića (50), Sretena Miloševića (65), Dragoja Ivanovića (56), Stanoja Birčakovića (51) i Milorada Birčakovića(60).

Optuženi se terete da su, kako je navedeno, tokom “širokog i sistematičnog napada VRS-a i MUP-a RS na bošnjačko civilno stanovništvo na području zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih starešina i pripadnika Zvorničke brigade, svesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u činjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica”.

U optužnici se tvrdi da su optuženi učestvovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dečaka u fiskulturnoj sali škole “Grbavci” u Orahovcu, transportu zarobljenika na mesto streljanja na lokalitetima u blizini škole, gde je  streljano više od 800 žrtava, a tela pomoću mehanizacije ukopavana u dve masovne grobnice. Dalje se navodi da su “U nameri da sakriju izvršeni zločin, pripadnici čete vojne policije i pozadinske čete Zvorničke brigade su uklonili tragove zatočenja i pogubljenja zatočenika oko škole i u fiskulturnoj sali.”

Optuženima se na teret stavlja da su bili, tobože, pomagačin u genocidu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije