in

Proterani Srbi nemaju uslove za povratak na vekovna ognjišta

BOSANSKO Grahovo koje je nekada vrvelo do života, danas od zaborava čuva sama nekolicina srpskih povratnika koji su se nakon ratnih dešavanja vratili na svoja vekovna ognjišta. Naselja su danas opustela, a stambeni objekti nisu obnovljeni iako su prošle skoro tri decenije od završetka rata, što dodatno otežava povratak proteranih Srba.

Foto: Printscreen

– Srpski povratnici u Bosanskom Grahovu žive u izuzetno lošim uslovima te nerazvijene opštine. Nemaju Dom zdravlja, banku, veterinarsku stanicu, poljoprivrednu zadrugu, a nemaju ni obdaništa – ističe za “Novosti” predsednik Centra za razvoj i ekonomiku prirodnih resursa Dragan Salić.

Regionalni putevi Bosansko Grahovo – Tičevo – Preodac su u lošem stanju i nisu asfaltirani, tako da iziskuju stalne popravke i sanaciju, a u zimskim uslovima često su zavejani i neprohodni.

Srednje škole nema na području opštine, a sve osnovne škole po mesnim zajednicama su zatvorene sa izuzetkom OŠ u Bosanskom Grahovu.

– Zdravstvenih ustanova na području Bosanskog Grahova nema, osim što povremeno radi porodična ambulanta i to kao područna jedinica u sastavu Doma zdravlja u Drvaru. Opštinska zgrada delimično je sanirana, pa je omogućeno korišćenje kancelarija u prizemlju, dok poslovne prostorije na spratu nisu sanirane – rekao je Salić.

Zavičajni dom

KAO jedan od bitnih objekata u Bosanskom Grahovu izdvaja Zavičajni dom “Gavrila Principa”, koji nije obnovljen već 30 godina, zbog čega je povratnička populacija uskraćena za kulturne programe.

Takođe, još uvek nisu sanirane stambeno-poslovne zgrade u centru opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije