in

Pronađene kosti monaštva manastira Rmanj (FOTO)

KOD manastira Rmanj u Martin Brodu pronađene su mošti desetak monaha, među kojima i u narodu poznatog sveštenika Cvije Zorića.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije je u prisustvu sveštenstva u Paraklisu Svetog Jovana Zlatoustog u manastiru Rmanj u novosačinjeni kivot položio kosti rmanjskih svetitelja i mučenika, koje će biti čuvane u ovom manastiru.

Vladika Sergije služio je i mali pomen sveštenomonasima, monasima i trudbenicima manastira Rmanj čije su kosti pronađene, ali i svima koji su sebe ugradili u temelje ove sveštene obitelji.

To otkriće, do kojeg je došlo slučajno, od velikog je značaja, posebno što su mošti pronađene upravo u današnje vrijeme, kada se odvija vaskrsenje manastira Rmanj, bisera na ušću Unca u Unu kome istorija nije bila blagonaklona, a o čemu mogu posvjedočiti upravo novopronađeni mučenici rmanjski, navedeno je na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

– Mošti rmanjskih monaha, sveštenoslužitelja, ondašnjih žitelja svetonikolajevske obitelji manastira Rmnja i njihovi zemni ostaci pronađeni su prilikom obnoviteljskih građevinskih radova oko manastirskog hrama Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u ovom manastiru – naveli su iz Eparhije.

Oni su napomenuli da je većina skeleta pronađena uz same temelje manastirskog hrama i ispred ulaznih zapadnih vrata, a među njima i mošti sveštenika Zorića, koji je živio polovinom 19. vijeka, a kojeg je narod zbog njegovog života u vrlini nazivao kaluđerom.

– Kosti mučenika rmanjskih svjedok su postojanja i trajanja ove sveštene obitelji – saopštili su iz Eparhije i podsjetili da je istaknuti srpski pisac i filolog Sima Tomić još početkom 20. vijeka govorio o manastiru Rmanj i njegovom značaju.


(RTRS)