in

Policija F BIH ne može da hapsi po RS

Policija F BIH ne može da hapsi po RS

– Žao mi je što Ramo Isak nije pročitao Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH, čak ni njegov član 1 -, komentar je ministra bezbednosti BiH Nenada Nešića na tvrdnje ministra MUP-a FBiH Rame Isaka da ” MUP FBiH može da hapsi i u Republici Srpskoj”.

Foto: V.Mitrić

Kolega Isak bi trebalo da zna da sudovi i tužilaštva izdaju naredbe policijskim agencijama u skladu sa zakonskim nadležnostima tih agencija -kazao nam je Nešić. – Kao što policija iz Mostara nema zakonska ovlašćenja da reguliše saobraćaj ili da sprovodi akcije u Sarajevu, tako su i entitetska ministarstva unutrašnjih poslova nadležna isključivo na teritoriji jednog entiteta. Jedina policijska agencija koja ima nadležnost na teritoriji cele BiH je SIPA. Tako kažu zakoni ove zemlje. Kad bi malo poradio na svom stručnom znanju, Isak bi se trebalo da se podseti i reforme policije pre 15-ak godina –

poručuje Nešić.

Kako kaže, “Tada je jedna od tačaka diskusije bilo i to da li policijskim agencijama jednog entiteta treba dozvoliti prelazak u drugi entitet, barem tamo gde je teritorija isprepletena kao u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Odlučeno je da nema prelaska međuentitetske linije.”

Ministar Nešić konstatuje da je “organizacija policije u Bosni i Hercegovini urađena po modelu iz SAD-a, gde takođe policije saveznih država ne prelaze na teritoriju druge države” i pojašnjava:

– Kada kalifornijska policija juri nekog kriminalca koji beži u Arizonu ili Nevadu, to radi samo do granice, a onda poteru nastavlja policija Arizone ili Nevade. Pre nego što medijski “sve pohapsi”, Isak bi trebalo da pročita Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH, da ne derogira poziciju ministra. Umesto populističkih izjava, pametnije bi mu bilo da se pozabavi propisima za reviziju dozvola za oružje i da se pozabavi obaveznim lekarskim pregledima policajaca – rekao je Nešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije