in

Osporio Zakon o nepokretnoj imovini Srpske

USTAVNI sud BiH je, odlučujući danas o zahtevu šest delegata Doma naroda PS BiH, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to, kako je navedeno iz ovog suda, nadležnost BiH.

Foto Nezavisne

Na sajtu Ustavnog suda BiH je navedeno da ovaj zakon stavljen van pravne snage.

Navodi se da je „Sud ponovio svoje stanovište iz ranijih odluka o tome da je BiH pokušala da reši to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu“.

Dodaje se da je u tom pravcu delovao i Kristijan Šmit, kojeg, podsećamo, Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika.

-Međutim, Ustavni sud je konstatovao da to pitanje još nije rešeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje reši što je pre moguće, navedeno je iz ovog suda.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je Kristijan Šmit dan ranije suspendovao i doneo odluku o njegovom nesprovođenju dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju, prenosi RTRS.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije