in

Optužnica protiv bivšeg pripadnika MUP RS i sina banjalučkog biznismena

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg policijskog službenika MUP RS Nedeljka Lubure i Bojana Roguljića, sina banjalučkog biznismena, zbog zloupotrebe položaja i krijumčarenja begunca Ivana Mijatovića iz Slovenije u BiH.

Foto: RTRS

– Optuženi se terete da su se, krajem 2020. godine dogovorili da preko granice nezakonito u BiH prevedu M. I. koji se nalazio u Sloveniji, a za kojeg su znali da je za njim raspisana Interpolova poternica na zahtev agencija za sprovođenje zakona u Crnoj Gori, kao osumnjičenom za pokušaj ubistva – navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Iz Tužilaštva dodaju da su optuženi znali i da navedeni poseduje krivotvorene lične dokumente BiH na drugi identitet, ali su korišćenjem policijskih kapaciteta i proverama u IDEA sistemu utvrdili da je ta putna isprava proglašena nevažećom.

Načelnik

NEDELjKO Lubura ranije je bio načelnik Sektora kriminalističke policije nekadašnjeg CJB Banjaluka. Bio je i načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma. U trenutku hapšenja bio je u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP Srpske, baš onoj koja brine da policajci časno rade svoj posao.

– Nakon što je optuženi Roguljić korišćenjem Skaj aplikacije za zaštićenu komunikaciju obavestio M. I. o mestu i vremenu sastanka u Sloveniji, optuženi Lubura je zloupotrebio svoj položaj u MUP RS i koristio službeno vozilo sa svetlosnom signalizacijom sa kojim su optuženi otišli na područje Slovenije, preuzeli potraživano lice, i na taj način ga bez graničnih kontrola prevezli na područje BiH – ističu iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije